Vliv zavádění Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací na trh práce v ČR

Název práce: Vliv zavádění Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací na trh práce v ČR
Autor(ka) práce: Lammová, Ivana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou fungování trhu práce v České republice, jeho stavu a vývoje a s tím souvisejícím konceptem celoživotního učení a efektivního využívání lidského kapitálu. Úvodní kapitoly se zaměřují na teoretické vymezení pojmů, zabývají se principem celoživotního učení a popisují aktuální situaci na trhu práce včetně některých statistických údajů. Následující část se již konkrétně věnuje definování Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací. Tyto soustavy jsou v současné době zaváděny do praxe v souvislosti se zvýšením efektu funkce trhu práce a naplňováním vize efektivního využívání lidského kapitálu. S těmito soustavami je spojen i Evropský systém, který je popsán v následující kapitole. Závěrečné části se věnují zhodnocení fungování již zavedených procesů včetně stadia jejich rozpracovanosti. V těchto kapitolách je zhodnocen efekt na reálný trh a je posuzován vývoj jejich zavádění. Zohledňuji zde i roli vzdělávacích agentur a úřadů práce a jejich vliv na zdárné naplnění smyslu celého projektu. Součástí této kapitoly je také analýza následujícího vývoje a efektu na celý trh nebo model českého trhu práce za předpokladu zdárného zapracování obou soustav a jejich funkcí do života společnosti.
Klíčová slova: Kvalifikace; Povolání; Celoživotní učení
Název práce: The influence of the implementation of the National system of occupations and National system of professional qualifications in the labor market in the ČR
Autor(ka) práce: Lammová, Ivana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the functioning of the labor market in the Czech Republic its status, development and related concept of lifelong learning and effective use of human capital. The introductory chapters focus on the theoretical definitions of the terms dealing with the concept of lifelong learning and offer a summary of current labor market situation including some statistics. The following part is specifically devoted to defining the National system of occupations and National system of qualifications. These systems are currently being put into practice to increase the effect of the labor market functions and to fulfill the vision of efficient use of human capital. With these systems is also connected to the European system of qualifications which is described in the following chapter. The final sections deal with the functioning of already established processes including the stage of completion. In these chapters I evaluated the effect of the real market and assessed the development of their implementation. Here I took into an account the role of educational and employment agencies and their impact on the successful fulfillment of the meaning of the whole project. This chapter is an analysis of subsequent developments and the effect on the entire market. It also includes a model of the Czech labor market, assuming successful incorporation of both systems and their functions in society.
Klíčová slova: Qualification; Occupation; Lifelong learning

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 5. 2010
Datum podání práce: 31. 8. 2010
Datum obhajoby: 14. 10. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19897/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: