Nové jevy ve vztazích EU a Austrálie - Nového Zélandu na začátku 3. tisíciletí

Název práce: Nové jevy ve vztazích EU a Austrálie - Nového Zélandu na začátku 3. tisíciletí
Autor(ka) práce: Procházka, David
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce "Nové jevy ve vztazích EU a Austrálie Nového Zélandu na začátku 3. tisíciletí" je analýza vzájemných ekonomických a obchodních vztahů v souvislosti s novými jevy regionalismu, kterými jsou především biregionalismus a transregionalismus. První část práce stručně charakterizuje hospodářské postavení Evropské unie, Austrálie a Nového Zélandu ve světové ekonomice a zdůrazňuje jejich vzájemná historicko-společenská pouta. Druhá část práce se věnuje rozboru vývoje vztahů EU s Austrálií a EU s Novým Zélandem, zejména shrnuje rozvoj postupné spolupráce, která se vyvinula do dnešní pozice rovnocenných partnerů. Shrnuje obsah klíčových dokumentů upravujících bilaterální vztahy a kvantifikuje vzájemnou obchodní výměnu během posledních let. Nejvíce prostoru je pak věnováno možnosti rozšíření vzájemné spolupráce uzavřením preferenční dohody, která by mohla odstranit zbývající překážky volného obchodu mezi EU a Austrálií -- Novým Zélandem. V souvislosti s novými jevy v regionalismu by případná preferenční dohoda mohla přispět k posunu nejen vzájemných vztahů, ale také mít pozitivní dopad na spolupráci na multilaterální úrovni. Otázka preferenční dohody je pojednávána v kontextu rostoucího významu Asijsko-tichomořského region. Zatímco Austrálie a Nový Zéland uzavřely dohodu o vytvoření zóny volného obchodu se družením ASEAN, podobná jednání EU s ASEANem byla pozastavena. Práce potvrzuje jednu z hlavních výchozích hypotéz, že překážkou možného uzavření preferenční dohody mezi EU a Austrálií -- Novým Zélandem je zejména rozdílný přístup k zemědělské politice. V závěru textu na základě zjištěných skutečností práce nabízí několik scénářů možného vývoje budoucího vztahů a jejich výhody a nevýhody.
Klíčová slova: zóna volného obchodu; regionalismus; Nový Zéland; Austrálie; Evropská unie
Název práce: New phenomena in the relations between the EU and Australia New Zealand at the beginning of the third millennium
Autor(ka) práce: Procházka, David
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The goal of the thesis "New phenomena in the relations between the EU and Australia New Zealand at the beginning of the third millennium" is to analyze mutual trade and economic relations in the context of new phenomena in regionalism, represented here mostly by bi-regionalism and trans-regionalism. The first part of the thesis characterizes economic positions of EU, Australia and New Zealand in the global economy and emphasizes their historical and societal ties. The second part of the thesis elaborates on the development of mutual relations between the EU Australia and EU New Zealand. In particular it sums up the process of deepening of their cooperation up to the current association of equal partners. This is illustrated by existing legal basis of the relations and the current trade exchange data. The focal point of the thesis is the possibility of further intensification of mutual cooperation, especially through conclusion of a preferential agreement that would remove remaining trade barriers between the EU and Australia New Zealand. In the context of the new phenomena in regionalism, any type of preferential agreement would have potential to foster their relationships as well as bring positive impact to process of multilateral liberalization. The issue of preferential agreement is therefore considered in the light of the steadily rising importance of the Asia-Pacific region. While Australia and New Zealand have concluded an agreement on a free trade zone with ASEAN, negotiations with the EU have been suspended. The thesis confirms one of its main hypothesis, marking their different approaches to agricultural policy as the main obstacle to concluding of a free trade agreement between the EU and Australia New Zealand. Based on the findings, the thesis concludes by outlining several scenarios of possible future development of mutual relations and their positive and negative aspects.
Klíčová slova: free trade area; regionalism; New Zealand; Australia; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 6. 2009
Datum podání práce: 15. 12. 2009
Datum obhajoby: 23. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20929/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: