Electronic Health Records as an Instrument to Potentially Optimize the Work Flow in Small Medical Practices

Název práce: Electronic Health Record as an instrument to potentially optimize the work flow in small medical practices
Autor(ka) práce: Bannach, Anne-Kathleen
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Král, Petr
Oponenti práce: Cook, Gina
Jazyk práce: English
Abstrakt:
This master thesis contributes to a growing body of literature analysing electronic health records (EHRs) and their importance to potentially optimization of the work flow in small medical practices. Additionally, general information about different health care systems is given, especially about the Canadian health care system. It gives a theoretical overview of information technologies used through health care providers. This thesis addresses the new technologies for communication and describes them. Problem: The "lack of clear channels of communication in patient transfer between care facilities leads to fragmentation in care." To prevent this, new communication channels need to be more effective in improving communication. Before trying to enhance communication channels used between care facilities, locally and nationally, the current focus needs to be on communication channels used within care facilities. This is of great importance especially for patients and other stakeholders who deem it as the most critical health care item. The slow implementation of EHRs in small medical practices makes it difficult to improve and evaluate performance and to ensure the confidence of patients in new technologies. On the other hand, the lack of implementation in this area has a negative effect on other health care providers, e.g. hospitals which already implemented the system. Through the existing gap the delivery of health care information is not complete possible and does not help to make the system safer for users. Research Question: The main goal is to obtain an understanding of individual physicians' attitudes and barriers to EHR. The thesis will show the advantages and obstacles as well as the pros and cons for small- and medium-sized practices to adopt EHRs. Result: It is not necessary anymore to discuss if EHRs should be implemented. It is more important to discuss how they should implement. The main problem for implementation is the financial barrier for small medical practices as well as personal attitudes connected with the age distribution of physicians and patients.
Klíčová slova: small medical practices; Canada; Electronic Health Record
Název práce: Electronic Health Records as an Instrument to Potentially Optimize the Work Flow in Small Medical Practices
Autor(ka) práce: Bannach, Anne-Kathleen
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Král, Petr
Oponenti práce: Cook, Gina
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato diplomová práce rozšiřuje současnou nabídku literatury analyzující elektronické zdravotní záznamy (EHRs) a jejich význam pro potenciální optimalizaci práce v malých lékařských praxích. Zároveň práce uvádí všeobecné informace o různých zdravotních systémech, a to zejména o kanadském systému péče o zdraví. Dále je poskytnut i teoretický přehled o informačních technologiích používaných poskytovateli zdravotní péče. Tato práce se zabývá novými komunikačními technologiemi a popisuje je. Problém: "Nedostatek jasných komunikačních kanálů při překládání pacienta mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními vede k fragmentaci této péče." 1 Tomu je nutno zabránit. Pro zlepšení komunikace je třeba, aby nové komunikační kanály byly více efektivní. Předtím, než se budeme snažit zlepšit komunikační kanály používané mezi zdravotnickými zařízeními na místní a celostátní úrovni, je třeba se zaměřit především na komunikační kanály používané uvnitř jednotlivých zařízení. To má velký význam zejména pro pacienty a ostatní zúčastněné strany, které sdílení informací o pacientovi považují za nejkritičtější složku lékařské péče. Pomalé zavádění EHRs v malých lékařských praxích ztěžuje zlepšení efektivity a zvýšení výkonnosti a nezajišťuje důvěru pacientů pro tuto oblast nových technologií. Na druhou stranu nedostatečné zavádění EHRs negativně ovlivňuje další poskytovatele zdravotní péče, např. nemocnice, které již tento systém zavedly. Díky stávajícím nedostatkům ve sdílení zdravotnické dokumentace je poskytování informací ve zdravotní péči neúplné a systém je tím pádem pro uživatele méně bezpečný. Cíl výzkumu: Hlavním cílem je získání znalostí týkajících se jednotlivých stanovisek lékařů a překážek pro zavedení EHR. Práce chce poukázat ve stejné míře na výhody a překážky, jakož i na nevýhody pro malé a středně velké praxe zavádějící EHRs. Závěr: Není nutno diskutovat o tom, jestli by EHRs měly být zavedeny. Mnohem důležitější je diskutovat o tom, jakým způsobem by měly být zavedeny. Hlavním problémem pro jejich zavedení v malých lékařských praxích je nejen finanční bariéra, ale i osobní postoje spojené s různým věkem lékařů a pacientů a jejich ochotou přijmout inovativní technologická řešení.
Klíčová slova: Elektronický zdravotní záznam ; malých lékařských praxích; Kanada

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/International Business - Central European Business Realities
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 10. 2009
Datum podání práce: 30. 5. 2010
Datum obhajoby: 21. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22425/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: