Rizika v partnerství soukromého a veřejného sektoru /PPP/

Název práce: Rizika v partnerství soukromého a veřejného sektoru /PPP/
Autor(ka) práce: Chaloupka, Lubomír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Valach, Josef
Oponenti práce: Oceláková, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Partnerství soukromého a veřejného sektoru ve formě tzv. PPP může za určitých předpokladů představovat moderní a efektivní nástroj pro zajištění veřejných služeb. Jeho optimální fungování je však spojeno s řadou předpokladů, mezi které například patří důsledná aplikace tzv. konceptu hodnoty za peníze a respektování nejlepší mezinárodní praxe spolu se zohledněním národních specifik. Klíčovým aspektem PPP je alokace rizik, která je také hlavním generátorem zmíněné hodnoty za peníze. Práce se věnuje vymezení PPP, jeho jednotlivých základních druhů, principů, výhod a potenciálních hrozeb. Těžiště práce je pak věnováno otázce identifikace, zohlednění a řízení rizik v rámci PPP, u kterého se je možné setkat s vyšší mírou netransparentnosti a řadou překážek pro věrohodné prokázání dosažené úspory ve srovnání s klasickou veřejnou zakázkou. Práce se tak pokouší v hlavních rysech nastínit nejběžnější metody využívané pro zohlednění rizik v PPP. V této souvislosti práce vychází z metodik Victoria Partnership, MFSR, Treasury UK apod. Dále jsou zmíněny hlavní parametry finančního modelu sloužícího k investičnímu rozhodování a následnému řízení projektu, a jejich specifika v podmínkách České republiky. Samostatná kapitola diplomové práce je pak věnována zachycení PPP v rámci vládní finanční statistiky, zejména pak dopadům na vládní deficit a dluh, a to jednak v metodice ESA 95 ale i GFSM 2001. Zmíněny jsou i otázky, které se v souvislosti se zachycením PPP v rámci vládní finanční statistiky objevily v souvislosti s celosvětovou hospodářskou a finanční krizí. Závěrečná část práce pak ilustruje hlavní rysy v České republice aktuálně největšího zvažovaného projektu D3/R3.
Klíčová slova: vládní finanční statistika; metody zohlednění rizika v projektech PPP; hodnota za peníze (value for money); řízení rizik; partnerství soukromého a veřejného sektoru
Název práce: Risks in public private partnerships
Autor(ka) práce: Chaloupka, Lubomír
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Valach, Josef
Oponenti práce: Oceláková, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Partnerships of private and public sectors in form of so-called PPP can be assumed for modern and efficient instrument for public services provision under certain conditions. Its optimal functioning is connected with many assumptions -- for example rigorous implementation of value of money concept and complying with international best practice together with national specifics reflection. Key aspect of PPP is risk allocation which is also the main generator of abovementioned value for money. The paper pursues to PPP definition, its basic types, principles, advantages and potential threats. The emphasis is put on identification, reflection and management of risks in PPP framework, which can be connected with lower level of transparency and many hampers for reliable value for money achievement demonstration (in comparison with classic public procurement). Paper tries to illustrate main features of the most common methods used for risk adjustment in PPP. There are used and described methods coming from Victoria Partnership, MFSR and Treasury UK methodologies. The most important parameters of financial model used for investment decision-making and following project management and their specificities in the Czech Republic are mentioned. Separate chapter of diploma paper is devoted to PPP recording in government finance statistics and government and debt impacts especially in ESA 95 and GFSM 2001 methodologies. Also issues connected with PPP recording in government and financial crisis are mentioned. The final part of paper illustrates main features of the actual largest considered project D3/R3.
Klíčová slova: governemnt finance statistics; value for money; risk management; public private partnership

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 11. 2009
Datum podání práce: 30. 1. 2010
Datum obhajoby: 14. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23033/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: