Analýza středního školství v Libereckém kraji s důrazem na demografický vývoj a požadavky trhu práce

Název práce: Analýza středního školství v Libereckém kraji s důrazem na demografický vývoj a požadavky trhu práce
Autor(ka) práce: Jirouš, Vlastimil
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Říhová, Gabriela
Oponenti práce: Kouřilová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat střední školství v Libereckém kraji. Důraz je kladen především na to, zda je střední školství v Libereckém kraji schopno reagovat na demografický vývoj a zda odpovídá požadavkům trhu práce. První kapitola je věnována definici vzdělávání a základnímu přehledu legislativní úpravy a dokumentů vzdělávací politiky České republiky. Obsahem druhé kapitoly je popis současné situace středního školství, jeho vývoje od roku 1989 a současných trendů. Ve třetí kapitole je analyzováno střední školství Libereckého kraje ve vztahu k demografickému vývoji a požadavkům trhu práce. V závěrečné kapitole odpovídám na položené otázky. V práci jsou využita data Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí, Národního ústavu odborného vzdělávání a Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Klíčová slova: vzdělávací soustava; trh práce; střední školy; Liberecký kraj
Název práce: The analysis of secondary education in the Liberec region, with emphasis on demographic trends and labour market requirements
Autor(ka) práce: Jirouš, Vlastimil
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Říhová, Gabriela
Oponenti práce: Kouřilová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of my bachelor thesis is to analyze secondary schools in the Liberec region. Emphasis is placed primarily on whether it is secondary education in the Liberec region able to respond to demographic change and whether it conforms to the requirements of the labour market. The first chapter is devoted to the definition of education and review legislation and educational policy documents of the Czech Republic. The content of second chapter is a description of the current situation of secondary education, its development since 1989 and current trends. In the third chapter are analyzed Secondary Education of the Liberec Region in relation to demographic trends and labor market demands. The final chapter answers the questions. The paper used data from the Czech Statistical Office, Ministry of Labour and Social Affairs, National Institute of Technical and Vocational Education and Institute for Information on Education.
Klíčová slova: education system; labour market; secondary schools; Liberec region

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2010
Datum podání práce: 6. 6. 2010
Datum obhajoby: 14. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24977/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: