Možnosti využití nástrojů ART při přírodních katastrofách na území České republiky

Název práce: Možnosti využitia nástrojov ART pri prírodných katastrofách na území Českej republiky
Autor(ka) práce: Veverka, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca skúma možnosti využitia derivátov na počasie a katastrofických dlhopisov ako nástrojov alternatívneho prenosu rizika umožňujúcich vyrovnanie sa s rizikom prírodných katastrof na území Českej republiky. Poukazuje na zvyšovanie frekvencie výskytu a intenzity extrémnych klimatických udalostí vyúsťujúcich do ničivých povodní. Doposiaľ nevídané škody, spôsobené povodňami z augusta roku 2002, mali významné dopady na český poistný trh. Situácia v mnohom pripomína okolnosti vedúce ku vzniku a rozvoju ART metód v zahraničí. Pri zachovaní súčasných tendencií vývoja budú musieť poisťovatelia pôsobiaci na českom trhu hľadať vedľa klasického komerčného poistenia nové cesty, ako sa s týmito rizikami vyrovnať. Podľa záverov práce sa využitie katastrofických dlhopisov do budúcna nepredpokladá. Deriváty na počasie sa však ukazujú byť doposiaľ opomínanou alternatívou s využiteľným potenciálom do budúcnosti.
Klíčová slova: katastrofické dlhopisy; deriváty na počasie; povodne
Název práce: Možnosti využití nástrojů ART při přírodních katastrofách na území České republiky
Autor(ka) práce: Veverka, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce zkoumá možnosti využití derivátů na počasí a katastrofických dluhopisů jako nástrojů alternativního přenosu rizika umožňujících vypořádání se s rizikem přírodních katastrof na území České republiky. Poukazuje na zvyšování frekvence výskytu a intenzity extrémních klimatických událostí vyúsťujících do ničivých povodní. Doposud nevídané škody, způsobené povodněmi ze srpna roku 2002, měly významné dopady na český pojistný trh. Situace v mnohém připomíná okolnosti vedoucí ke vzniku a rozvoji ART metod v zahraničí. Při zachování současných tendencí vývoje budou muset pojišťovatelé působící na českém trhu hledat vedle klasického komerčního pojištění nové cesty, jak se s těmito riziky vyrovnat. Podle závěrů práce se využití katastrofických dluhopisů do budoucna nepředpokládá. Deriváty na počasí se však ukazují být doposud opomíjenou alternativou s využitelným potenciálem do budoucnosti.
Klíčová slova: povodně; katastrofické dluhopisy; deriváty na počasí
Název práce: The possibilities of applying ART products to natural disasters in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Veverka, Matej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the possibilities of applying weather derivatives and catastrophe bonds as alternative risk transfer products, which enable to cope with natural disaster risk in the Czech Republic. The author highlights an obvious increase in occurrence and intensity of extreme climate events resulting into devastating floods. Total costs caused by floods in August 2002, which hadn't been known so far, had important impact on the Czech insurance market. The situation is in many aspects similar to circumstances, which led to the birth of ART products abroad. If the recent tendencies continue, Czech insurers will have to find new ways of dealing with these risks beside the traditional commercial insurance. In accordance with conclusions of this thesis, applying of catastrophe bonds isn't supposed in the future. However, the weather derivatives seem to be an alternative with great potential.
Klíčová slova: floods; weather derivatives; catastrophe bonds

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2010
Datum podání práce: 1. 9. 2010
Datum obhajoby: 14. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25286/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: