Vliv emise vládních dluhopisů, jako zdroje financování schodku státního rozpočtu, na investice v České republice

Název práce: Vliv emise vládních dluhopisů, jako zdroje financování schodku státního rozpočtu, na investice v České republice
Autor(ka) práce: Hlaváček, Jiří
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je analýza crowding out efektu způsobeného emisí vládních dluhopisů v malé otevřené ekonomice, konkrétně v České republice. Vláda vydává dluhopisy, aby vyrovnala mezeru mezi příjmy a výdaji do státního rozpočtu. Je to pro ni jedna z možností jak tento nesoulad mezi příjmy a výdaji řešit. Není-li ekonomika zcela otevřená, měly by se emise projevit ve snížení investic. Co se ale týče otevřené ekonomiky, stojí proti sobě na jedné straně neokeynesiánský Mundell-Flemingův model, podle kterého se financování rozpočtového schodku projeví na snížení čistého vývozu. Proti němu stojí neoklasická v 70. letech R. Barrem znovu objevená Ricardova ekvivalence, podle které se financování rozpočtového schodku projeví v poklesu spotřeby. Zatímco Mundell-Flemingův model je přijímán a brán za tradiční teorii, Ricardova-Barroova teorie je odmítána. Empirické studie v této práci pomohou sledováním vývoje schodku státního rozpočtu, emisí vládních dluhopisů, úrokových sazeb, obchodní bilance a soukromých investic tento názor v případě České republiky potvrdit, či zamítnout.
Klíčová slova: vládní dluhopisy; investice; efekt vytěsňování; rozpočtový deficit
Název práce: Influence of government bonds on private investment in Czech republic
Autor(ka) práce: Hlaváček, Jiří
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work is an analysis of the crowding out effect caused by issues of governmen bonds in small open economy - in this case in Czech republic. Issue of bonds is for government one of possible solutions to budget deficits. There is no integrated opinion on the effect, which issues of government bonds have on private investment, in the theory. If the economy is not fully open, it can be crowd out. On the one hand neokeynesian Mundell-Fleming model talks about decrease of level of net exports. On the other hand the neoclassical by R. Barro developed Ricardian equivalence says, that private consumption will decrease in the reaction to budget deficit. Mundell-Fleming model is presented as an traditional theory and the Baroo's theory is refused. Empirical study in this work can this opinion validate or disapprove by observation of trends of budget deficit, issues of government debt, interest rates and private investment in Czech republic.
Klíčová slova: budget deficit ; government bonds; crowding out effect; investment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2010
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 15. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25575/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: