Vliv depreciace CZK k EUR na nezaměstnanost v ČR

Název práce: Vliv depreciace CZK k EUR na nezaměstnanost v ČR
Autor(ka) práce: Sojka, Jiří
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čermáková, Klára
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce zkoumá změnu míry nezaměstnanosti v České republice při depreciaci české koruny vůči euru od dob vzniku jednotné evropské měny do roku 2009. V první části práce je teoreticky diskutováno, jaké jsou vlivy eura na český trh práce. Je zde ukázána jeho souvislost s vybranými makroekonomickými ukazateli, které mají vliv na českou nezaměstnanost a jak na ni působí samotná depreciace české koruny. Ve druhé části práce je použit lineární regresní model, jenž popisuje závislosti změny kurzu a míry nezaměstnanosti. Cílem práce je zjištění, zda změna kurzu ovlivňuje míru nezaměstnanosti. Při oslabení české koruny o 1 CZK vůči euru se míra nezaměstnanosti zvýší o 7,9 %. Česká měna a její provázanost s jednotnou evropskou měnou je patrná, což je dokázáno i na praktickém příkladu v samotném závěru práce.
Klíčová slova: depreciation - depreciace; labour market - trh práce; exchange rate - měnový kurz; unemployment rate - míra nezaměstnanosti
Název práce: Influence of Depreciation of Czech Crown Towards Euro on Czech Unemployment Rate
Autor(ka) práce: Sojka, Jiří
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čermáková, Klára
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work deals with an unemployment rate diference in the Czech Republic if Czech crown goes down towards Euro from the origin of an European currency until 2009. The first part of this work discusses Euro and its presumtions to influence Czech labour market. A connection between Euro and chosen macroeconomic indicators, which influence Czech unemployment, is shown there and the influence of Czech crown depreciation towards Euro with its impact to unemployment rate is explored too. There is a regression model used in the second part. It describes relationships of the exchange rate and the rate of unemployment. The objective of this work puts in light a fact that depreciation of Czech crown influences the Czech unemployment rate. If Czech crown goes down towards Euro about 1 CZK, the unemployment rate increases in 7,9 %. Czech currency and its cohesion with Euro is clear, which is improved in a practical example in the end of the work.
Klíčová slova: exchange rate; unemployment rate; depreciation; labour market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 3. 2010
Datum podání práce: 1. 6. 2010
Datum obhajoby: 8. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25611/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: