Analýza trhu netradičních aktiv (zlato, komodity)

Název práce: Analýza trhu netradičných aktív (zlato, komodity)
Autor(ka) práce: Gáll, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Jablonský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je poskytnúť teoretický aj praktický pohľad na komoditné trhy, konkrétne na trh zlata a striebra. Úvodná kapitola vymedzuje základné charakteristiky a hlavne vzťahy medzi trhmi finančnými a komoditnými. Druhý oddiel podrobne opisuje fundamenty komoditného trhu. Od histórie, definície a rozdelenia základných druhov komodít, stanovuje najvýznamnejšie subjekty organizujúce obchod s komoditami. Poslednou kapitolou druhej časti je opis najpopulárnejších spôsobov investícií do komodít. V tretej kapitole sa obsah práce dostáva k základnému cieľu -- analyzovať trh so zlatom. Prvý oddiel tejto kapitoly podáva obraz o všeobecných determinantoch dopytu, ponuky a ceny zlata. Nasledovná analytická časť rozoberá tieto podstatné charakteristiky z dynamického pohľadu -- vývoja v čase. Na základe zistených závislostí a výpočtov práca analyzuje mieru výnosnosti a riziko zlata a porovnáva ich s alternatívnymi investíciami. Konečná pasáž tretej kapitoly približuje špecifické možnosti investovania so zlatom. Najmä pre svoje základné zaradenie do skupiny vzácnych kovov, ako v prípade zlata, sa štvrtý odsek venuje okrajovému vymedzeniu podstaty trhu striebra.
Klíčová slova: zlato; komoditný trh; komodita; riziko; miera výnosnosti; striebro
Název práce: Analýza trhu netradičních aktiv (zlato, komodity)
Autor(ka) práce: Gáll, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Jablonský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je poskytnout teoretický a praktický pohled na komoditní trhy, konkrétně na trh zlata a stříbra. Úvodní kapitola vymezuje základní charakteristiky a hlavně vztahy mezi trhy finančními a komoditními. Druhý oddíl podrobně popisuje fundamenty komoditního trhu. Od historie, definice a rozdělení základních druhů komodit, stanovuje nejvýznamnější subjekty organizující obchod s komoditami. Poslední kapitolou druhé části je popis nejpopulárnějších způsobů investic do komodit. V třetí kapitole se obsah práce dostáva k základnímu cíli -- analyzovat trh se zlatem. První oddíl této kapitoly podáva obraz o všeobecných determinantech poptávky, nabídky a ceny zlata. Následující analytická část rozebírá tyto podstatné charakteristiky z dynamického pohledu -- vývoje v čase. Na základě zjištěných závislostí a výpočtů práce analyzuje míru výnosnosti a riziko zlata a jejich porovnání s alternativními investicemi. Konečná část třetí kapitoly přibližuje specifické možnosti investování se zlatem. Především pro své základní zařazení do skupiny vzácných kovů, jako v případě zlata, se čtvrtý oddíl věnuje okrajovému vymezení podstaty trhu stříbra.
Klíčová slova: riziko; míra výnosnosti; stříbro; zlato; komoditní trh; komodita
Název práce: Market analysis of unconventional assets (gold, commodities)
Autor(ka) práce: Gáll, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Jablonský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main intention of this thesis is to provide theoretical and practical insight on commodity markets, specifically on gold and silver markets. The introductory section defines the basic characteristics and relationships between commodity and financial markets.The second section describes in detail the fundamentals of commodity markets. From a view on history, definition and distribution of basic commodities, it specifies the largest operators organizing trade with commodities. The last sub chapter of the second section is a description of the most popular ways of investing in commodities. In the third section, the content of the work reaches its core -- an analysis of the gold market. The first chapter of this section gives a picture of the general determinants of demand, supply and price of gold. The following analytical chapter discusses these essential characteristics from a dynamic perspective -- the development over time. Based on the dependencies and calculations, the work analyzes the rate of return and risk of gold and compares them with alternative investments. Final passage of the third section brings the specific investment opportunities in gold. In particular, for their inclusion in the core group of precious metals, as in the case of gold, the fourth section is devoted to the definition a marginal nature of the silver market.
Klíčová slova: commodity; silver; gold; commodity market; rate of return; risk

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 3. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2010
Datum obhajoby: 14. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25678/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: