Jsou programy pro snížení dlouhodobé nezaměstnanosti příslušníků Romského etnika na území České republiky efektivní?

Název práce: Jsou programy pro snížení dlouhodobé nezaměstnanosti příslušníků Romského etnika na území České republiky efektivní?
Autor(ka) práce: Neumann, Daniel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Brožová, Dagmar
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce zkoumá, zda jsou programy na snižování dlouhodobé nezaměstnanosti romského etnika na území České republiky efektivní. Na základě zjištěných dat a analýzy jednotlivých programů cílených na snížení nezaměstnanosti Romů, lze prohlásit, že tyto programy efektivní nejsou. K tomuto závěru jsem dospěl na základě srovnávání nákladů na umístění jednoho Roma do pracovního poměru s náklady, které by za tohoto jedince vynaložil v průběhu jednoho roku stát, kdyby byl jedinec nezaměstnaný. Jelikož průměrné náklady spojené se všemi analyzovanými projekty převyšovaly náklady, které by bylo nutné vynaložit, pokud by jedinec nebyl zaměstnán, bylo možné prohlásit projekty za neefektivní. Na základě zjištěných informací se práce snaží zjistit možné důvody neefektivnosti projektů cílených na snížení nezaměstnanosti Romů. Práce například poukáže na chybné nastavení systému sociálních dávek, jež jedince demotivuje pracovat. Obsahuje také komplexní informace o překážkách vstupu romského etnika na lokální trh práce, které mají na vysokou nezaměstnanost Romů vliv. První část práce obsahuje informace nutné k získání základního přehledu o dané problematice. Sleduje, jak se vyvíjela nezaměstnanost Romů v ČR od Sametové revoluce, do jaké míry Romové využívají nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a jakou roli při hledání zaměstnání tyto nástroje pro Romy hrají. Hlavní část je zaměřena na analyzování úspěšnosti a efektivity programů na snížení nezaměstnanosti Romů. Součástí práce je i popis nástrojů a opatření, jež by mohly přispět k řešení vysoké nezaměstnanosti Romů. Celá práce obsahuje nejen data z veřejných zdrojů, jakými jsou například zprávy vydávané Vládou ČR, ale i mnoho informací získaných z osobních rozhovorů s odborníky a lidmi zabývajícími se problematikou romské nezaměstnanosti.
Klíčová slova: Aktivní politika zaměstnanosti; Romové; Nezaměstnanost
Název práce: Are programs for minimization of Roma unemployment in the Czech Republic effective?
Autor(ka) práce: Neumann, Daniel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Brožová, Dagmar
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis analyzes whether programs for minimization of Roma unemployment in the Czech Republic are effective. Based on the data and analysis of these programs I could conclude that these programs are not effective. I arrived at this conclusion by means of calculating the costs for allocation of one Roma into employment compared with the costs which would be expended by the state in a period of one year when this person would be unemployed. Because average costs expended by all the analyzed projects exceeded costs, which would be normally expended, it was possible to declare these projects as inefficient. On the basis of ascertained inefficiency of projects for decreasing Roma unemployment this thesis tries to detect possible reasons why is this unemployment so high. This thesis shows the erroneous settings of the social benefits system, which demotivates to work. It contains complex information about barriers of access of Roma ethnics to the local labour market, which have influence on high Roma unemployment. The first part contains information necessary for aquirementing a brief summary about this issue. We will get knowledge of how the Roma unemployment has been developing since the Velvet revolution and we will find out how many Roma people use the instruments of active labour market policy and which role do these instruments play in the search for employment for Roma people. The main part is focused on analysis of the efficiency of programs for minimization of Roma unemployment. It contains the description of instruments and arrangements, which could help to solve the high level of Roma unemployment. The whole work contains both data from public resources and information gained from interviews with specialists dealing with Roma unemployment.
Klíčová slova: Unemployment; Roma people; Active labour market policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 3. 2010
Datum podání práce: 1. 9. 2010
Datum obhajoby: 8. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25898/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: