Cezhraničná spolupráca Slovensko - Česko v programovacom období

Název práce: Cezhraničná spolupráca Slovensko – Česko v programovacom období
Autor(ka) práce: Hudečková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Horáček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom diplomovej práce "Cezhraničná spolupráca Slovenská republika -- Česká republika v programovacom období 2007 -- 2013" je na základe analýzy doposiaľ schválených žiadostí o finančný príspevok z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj na realizáciu projektov v rámci zmienenej spolupráce, zhodnotiť zameranie a štruktúru čerpaných finančných prostriedkov. Výsledkom tejto analýzy je zistenie, že slovensko-česká cezhraničná spolupráca sa stáva významným nástrojom používaným k celkovému všestrannému rozvoju prihraničného územia. Jednotlivé kapitoly práce sa zameriavajú na stručný popis histórie a dôvodov vzniku cezhraničnej spolupráce, na charakteristiku jednotlivých programov politiky hospodárskej a sociálnej súdržnosti so zameraním na cezhraničnú spoluprácu, tj. program PHARE CBC, Iniciatíva INTERREG IIIA a cezhraničná spolupráca Cieľa 3 -- Európska územná spolupráca. Najrozsiahlejšia kapitola, ktorá je ťažiskom riešenej problematiky sa orientuje na samotný Operačný program Slovenská republika -- Česká republika v programovacom období 2007 -- 2013. Posledná časť práce je potom zameraná na zmienený rozbor projektov.
Klíčová slova: Cezhraničná spolupráca; Programovacie obdobie; Slovenská republika; Prihraničný región; Česká republika
Název práce: Cezhraničná spolupráca Slovensko - Česko v programovacom období
Autor(ka) práce: Hudečková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Horáček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem diplomové práce "Cezhraničná spolupráca Slovenská republika -- Česká republika v programovacom období 2007 -- 2013" je na základě analýzy dosud schválených žádostí o finanční příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj na realizaci projektů v rámci zmíněné spolupráce, zhodnotit zaměření a strukturu čerpaných finančních prostředků. Výsledkem této analýzy je zjištění, že slovensko-česká přeshraniční spolupráce se stává významným nástrojem používaným k celkovému všestrannému rozvoji příhraničního území. Jednotlivé kapitoly práce se zaměřují na stručný popis historie a důvody vzniku přeshraniční spolupráce, na charakteristiku jednotlivých programů politiky hospodářské a sociální soudržnosti se zaměřením na přeshraniční spolupráci, tj. program PHARE CBC, Iniciativa INTERREG IIIA a přeshraniční spolupráce Cíle 3-Evropská územní spolupráce. Nejrozsáhlejší kapitola, která je těžištěm řešené problematiky se orientuje na samotný Operační program Slovenská republika-Česká republika v programovacím období 2007 -- 2013. Poslední část práce je potom zaměřená na zmíněný rozbor projektů.
Klíčová slova: Přeshraniční spolupráce; Česká republika; Programovací období; Příhraniční region; Slovenská republika
Název práce: Cross - border Cooperation between Slovak Republic and Czech Republic in the programming period 2007 – 2013
Autor(ka) práce: Hudečková, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Horáček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is called "Cross - border Cooperation between Slovak Republic and Czech Republic in the programming period 2007 -- 2013". The main topic of it is to evaluate the focus and structure of drawn financial means on approved projects according to the analysis of approved Financial Grant Applications from the European Regional Development Fund. The purpose of the analysis has been findings that Czechoslovakian Cross - border Cooperation has been becoming an important tool that is being used for general development of near by territories. Individual chapters of this thesis are focused on a brief history description and reasons for origination of Cross - border Cooperation. It is also focused on characteristics of individual political programs of social and economic collaboration as Program PHARE CBC, Initiation INTERREG IIIA and Cross - border Cooperation of Aim 3 -- European Territorial Cooperation. We also pay attention to Operational Programme Slovak Republic - Czech Republic in the programming period 2007 -- 2013 and to projects analysis.
Klíčová slova: Cross-border Cooperation; Czech Republic; Slovak Republic; Programming period; Border Region

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 1. 2010
Datum podání práce: 10. 8. 2010
Datum obhajoby: 7. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26373/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: