Finanční situace domácností

Název práce: Finančná situácia domácností
Autor(ka) práce: Dvorožňáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bína, Vladislav
Oponenti práce: Bartošová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finančná situácia domácností patrí medzi kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú trh v danej krajine. Diplomová práca sa zameriava na analýzu a zhodnotenie finančného potenciálu a postavenia českých a slovenských domácností. Zaoberá sa predovšetkým analýzou dát z rokov 2004 až 2008, teda obdobím vstupu Slovenskej a Českej republiky do Európskej únie. Teoretická časť popisuje predovšetkým ekonomické dianie a finančnú situáciu hospodáriacich domácností obidvoch štátov v pozorovaných rokoch. V samotnom praktickom spracovaní sú použité rôzne druhy štatistických metód a analýz, ktoré slúžia na zisťovanie finančnej situácie v Čechách a na Slovensku a taktiež i odlišností medzi nimi. Záver obsahuje súhrn zistených pozorovaní a výsledkov skúmania, ktoré boli realizované v praktickej časti.
Klíčová slova: hranica chudoby; jadrový odhad hustoty; náklady na bývanie; príjmy domácností; EU SILC SR; EU SILC ČR
Název práce: Finanční situace domácností
Autor(ka) práce: Dvorožňáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bína, Vladislav
Oponenti práce: Bartošová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finanční situace domácností patří mezi klíčové faktory, které ovlivňují trh v dané zemi. Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a zhodnocení finančního potenciálu a postavení českých a slovenských domácností. Zabývá se zejména analýzou dat z let 2004 až 2008, tedy obdobím vstupu Slovenské a České republiky do Evropské unie. Teoretická část popisuje především ekonomické dění a finanční situaci hospodařících domácností obou států v pozorovaných letech. V samotném praktickém zpracování jsou použité různé druhy statistických metod a analýz, které slouží k zjišťování finanční situace v Čechách a na Slovensku a rovněž i odlišností mezi nimi. Závěr obsahuje souhrn zjištěných pozorování a výsledků zkoumání, které byli realizované v praktické části.
Klíčová slova: hranice chudoby; jádrový odhad hustoty; náklady na bydlení; příjmy domácnosti; EU SILC ČR; EU SILC SR
Název práce: Financial Situation of Households
Autor(ka) práce: Dvorožňáková, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bína, Vladislav
Oponenti práce: Bartošová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The financial situations of households are among the key factors influencing the market in the country. This thesis focuses on analyzing and evaluating the potential and financial position of Czech and Slovak households. It deals mainly with the analysis of data from the years 2004 to 2008, which is the period of the entrance of Slovakia and the Czech Republic into the European Union. The theoretical section describes events in particular, the economic and financial situation of households in those two countries during the observed years. The practical process uses different types of statistical methods and analysis to identify the financial situation in the Czech Republic and Slovakia, as well as identify the differences between them. The conclusion summarizes the findings and observations of the research findings, which are implemented in the practical section.
Klíčová slova: poverty threshold; EU SILC ČR; kernel density estimation; household income; EU SILC SR; housing cost

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu informací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 11. 2009
Datum podání práce: 30. 4. 2011
Datum obhajoby: 17. 5. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23217/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: