Hodnocení vybraných států EU

Název práce: Hodnocení vybraných států EU
Autor(ka) práce: Machková, Radka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kalčevová, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je ohodnocení patnácti vybraných států Evropské unie (EU) pomocí metod vícekriteriálního hodnocení variant. Téma je zpracováno z pohledu studenta či čerstvého absolventa Vysoké školy ekonomické v Praze, který si volí vhodný stát pro získání praxe v zahraničí. Preference studentů jsou zachyceny v dotazníku a jsou zagregovány pomocí metody přímého odhadu vah -- konkrétně se jedná o porovnání významu kritérií pomocí jejich preferenčního pořadí. V práci jsou popsány a použity metody ORESTE, WSA, TOPSIS, PROMETHEE II a MAPPAC, které jsou dále aplikovány na data pomocí doplňku k Microsoft Excel -- Sanna. Jelikož dotazník obsahuje také otázku na konkrétní subjektivní pořadí států dle jednotlivých studentů, je možné v závěru práce porovnat oba žebříčky (subjektivní a vypočtený) a zjistit, zda jsou srovnatelné a zda je rozhodování studentů konzistentní.
Klíčová slova: vícekriteriální hodnocení variant; vybrané státy Evropské unie; metoda přímého odhadu vah
Název práce: Evaluation of selected EU countries
Autor(ka) práce: Machková, Radka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kalčevová, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis targets the evaluation of fifteen chosen EU countries using the methods of multicriteria decision-making. The topic is elaborated from the perspective of a student of the University of Economics, Prague, who chooses a suitable country to gain experience abroad. Students' preferences are recorded in a questionnaire and grouped using direct weights estimation method. The ORESTE, WSA, TOPSIS, PROMETHEE II and MAPPAC methods are described in the thesis and applied to the data using an add-on of Microsoft Excel -- Sanna. Since the questionnaire contains a question on the students' subjective ranking of countries, it is possible to compare the two rankings (subjective and calculated) to determine whether they are comparable and the students' decision-making is consistent.
Klíčová slova: direct weights estimation method; selected countries of the European Union; multicriteria decision-making

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 6. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 31. 5. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26691/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: