Postavení ženy v podnikání a obchodě v Číně

Název práce: Postavenie ženy v podnikaní a v obchode v Číne
Autor(ka) práce: Vladovičová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Klosová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca poukazuje na postavenie ženy v čínskej spoločnosti, ako aj v podnikateľskej a obchodnej sfére. Celkový prístup k ženám ako takým je veľmi úzko prepojený s tradičnými hodnotami konfuciánstva, ktoré je významnou súčasťou každodenného života bežného Číňana. Nepekné tradície z čínskej histórie miestami pretrvávajú dodnes. Veľké percento žien sa potýka s rôznymi formami diskriminácie, či už v oblasti vzdelávania alebo osobnej kariéry. Pracovné podmienky majú mnohokrát horšie ako muži, ktorí sú v čínskej spoločnosti stále uprednostňovaní. Prispeli k tomu mnohé faktory, počnúc prísnou čínskou politikou jedného dieťaťa až po rodinný status, keď je muž chápaný ako hlava rodiny zabezpečujúca prostriedky na živobytie nielen svojej manželky a detí, ale aj svojich rodičov. Práca sa sústreďuje na alarmujúcu úroveň života čínskych žien najmä na dedinách, kde majú veľmi zlé rodinné podmienky, prístup ku vzdelaniu, no i nulové možnosti na budovanie vlastnej kariéry. Záverom som uviedla nie ojedinelý prípad úspešnej čínskej ženy -- podnikateľky, ktorej sa podarilo splniť si svoj sen o vlastnej firme. Metodika mojej bakalárskej práce je založená na rozbore literatúry a vlastných skúsenostiach. Osobne som sa zúčastnila na výstave China Fish 2010 v Pekingu, ktorá môj pohľad na danú problematiku ešte rozšírila.
Klíčová slova: Čína; postavenie žien; ženy
Název práce: Postavení ženy v podnikání a obchodě v Číně
Autor(ka) práce: Vladovičová, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Klosová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce poukazuje jak na postavení ženy v čínské společnosti, tak i v podnikatelské a obchodní sféře. Celkový přístup k ženám jako takovým je velmi úzce propojen s tradičními hodnotami konfuciánství, které je významnou součástí každodenního života běžného Číňana. Nehezké tradice z čínské historie místy přetrvávají dodnes. Velké procento žen se potýká s různými formami diskriminace, ať už v oblasti vzdělávání nebo osobní kariéry. Pracovní podmínky mají mnohdy horší než muži, kteří jsou v čínské společnosti stále upřednostňováni. Přispěla k tomu řada faktorů, počínaje přísnou čínskou politikou jednoho dítěte až po rodinný status, kde je muž chápán jako hlava rodiny zabezpečující prostředky na obživu nejen své manželky a dětí, ale i svých rodičů. Práce se soustřeďuje na alarmující úroveň života čínských žen zejména na vesnicích, kde mají velmi špatné rodinné podmínky, přístup ke vzdělání, ale i nulové možnosti pro budování vlastní kariéry. Závěrem jsem uvedla ne ojedinělý případ úspěšné čínské ženy -- podnikatelky, které se podařilo splnit si svůj sen o vlastní firmě. Metodika mé bakalářské práce je založena na rozboru literatury a vlastních zkušenostech. Osobně jsem se zúčastnila výstavy China Fish 2010 v Pekingu, která můj pohled na danou problematiku ještě rozšířila.
Klíčová slova: žena; postavení ženy; Čína
Název práce: The status of women in business and trade in China
Autor(ka) práce: Vladovičová, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Klosová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelors thesis deals with the status of women in Chinese society, as well as in business and commercial matters. The overall approach to women is closely linked to traditional values of Confucianism, which is an important part of everyday life of ordinary Chinese. However these unseemly traditions from Chinese history still exist. A large percentage of women are struggling with various forms of discrimination, in their education process or in personal career. Working conditions for women are often worse than for men who are still more preferred in the Chinese society. Contributed to many factors, starting from China's strict one-child policy to family status, when a man is seen as the head of the family making livelihood not only for his wife and children but also for his parents. This work focuses on the alarming level of living of Chinese women, mostly in the villages, where they live in very poor family conditions, they have minimum access to education and zero possibility to build a career. At the end of my work I described one case of successful Chinese women -- an entrepreneur, who managed to fulfill her dream of her own company. The methodology of this thesis is based on an analysis of literature and my own experience. Personally, I took part in the exhibition China Fish 2010 in Beijing that made my view on this issue wider.
Klíčová slova: the status of women; women; China

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 2. 2011
Datum podání práce: 10. 11. 2011
Datum obhajoby: 27. 5. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31277/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: