Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci se zdroji ionizujícího záření ve zdravotnictví

Název práce: Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci se zdroji ionizujícího záření ve zdravotnictví
Autor(ka) práce: Pěnková, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Soušková, Milena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je provést analýzu systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na oddělení nukleární medicíny v nemocnici Kolín a zhodnotit soulad tohoto systému s požadavky kladenými právní úpravou. Práce je tvořena čtyřmi kapitolami. První z nich představuje obecný úvod do problematiky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a popisuje základní aspekty této oblasti. Druhá kapitola objasňuje některé základní pojmy v oblasti ionizujícího záření a radioaktivity a zaměřuje se zejména na radiační ochranu, která velmi úzce souvisí s bezpečností a ochranou zdraví při práci. Třetí kapitola vymezuje legislativní a institucionální rámec pro problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se zdroji ionizujícího záření. Tato část je výchozím bodem pro kapitolu čtvrté, která se potom věnuje samotné analýze systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na oddělení nukleární medicíny v kolínské nemocnici a porovnává tento systém s požadavky právní úpravy a zhodnocuje jejich soulad.
Klíčová slova: radioaktivita; bezpečnost a ochrana zdraví při práci; nukleární medicína; zdroje ionizujícího záření; radiační ochrana
Název práce: Health and safety at work with sources of ionizing radiation in healthcare
Autor(ka) práce: Pěnková, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Spirit, Michal
Oponenti práce: Soušková, Milena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this diploma thesis is to analyse health and safety system in department of nuclear medicine in Kolín hospital and evaluate its compliance with czech legislation. The thesis is compsed of four chapters. Chapter One gives a general introduction to health and safety issues and describes most important aspect of general health and safety legislation. Chapter Two explains the basic terms of ionizing radiation and radioactivity and focuses mainly on radiation protection, which is closely linked to the health and safety area. Chapter Three defines the legislative and institutional framework of health and safety in the area of ionizing radiation. This chapter is a starting point for Chapter Four, which analyzes the health and safety system in department of nuclear medicine in Kolín hospital, compares it with legislation requirements and evaluates the compliance.
Klíčová slova: radiation protection; radioactivity; sources of ionizing radiation; nuclear medicine; health and safety

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 10. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2011
Datum obhajoby: 15. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28205/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: