Alternativní metody stanovení převodní ceny

Název práce: Alternativní metody stanovení převodní ceny
Autor(ka) práce: Kubešová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Francírek, František
Oponenti práce: Málek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá alternativními metodami stanovení převodních cen v praxi a to zejména v souvislosti s obtížnou dostupností srovnatelných údajů na trhu. Práce je rozdělena do 4 kapitol. První kapitola se zabývá základními pojmy, dostupnou související legislativou a stručně charakterizuje jednotlivé metody určení převodních cen doporučené Směrnicí OECD a zabývá se jejich použitím. Druhá kapitola se zaměřuje především na stanovení intervalu převodního plnění při prodeji podniku nebo jeho části akceptovatelného z pohledu správce daně. Ve třetí kapitole jsou zmíněny další alternativní metody, kde podkladovým aktivem pro stanovení převodní ceny jsou finanční deriváty. Poslední kapitola je věnována výsledkům provedených analýz a doporučení použití alternativních metod. Celá diplomová práce je podpořena navrženým počítačovým programem, který je klíčovým prvkem při použití výše zmiňovaných metod v praxi.
Klíčová slova: Převodní cena finančních derivátů; Převodní cena podniku; Princip tržního odstupu; Převodní cena
Název práce: Determination of transfer pricing using alternative methods
Autor(ka) práce: Kubešová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Francírek, František
Oponenti práce: Málek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The focus of this thesis is alternative methods used to determine transfer pricing in practice, mainly in the environment where there is a lack of available comparable information in the market. The paper is divided into four chapters. The first lists basic terminology, available relevant legislation and briefly outlines particular methods of determining a transfer pricing as recommended by OECD directives and the use of those. The second chapter focuses mostly on identifying of an interval for transfer pricing acceptable for tax authorities under a sale of an enterprise or its part. The third chapter mentions further alternative methods for which the underlying asset for determining of transfer price are financial derivatives. The last chapter discusses the results of carried out analyses and presents recommendations to using alternative methods. The thesis contents are supported by a designed computer program, which is a key element for using the alternative methods in practice.
Klíčová slova: Transfer pricing of enterprise; Transfer pricing; Transfer pricing of financial derivatives; The arm´s length standard

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 9. 2010
Datum podání práce: 1. 6. 2011
Datum obhajoby: 15. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31264/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: