EU - Karibik: specifika úrovní vzájemných vztahů

Název práce: EU - Karibik: špecifiká úrovní vzájomných vzťahov
Autor(ka) práce: Zaujecová, Ľubomíra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je analýza vzájomných vzťahov Európskej únie s karibskou oblasťou, predovšetkým preštudovanie a následné zhodnotenie rôznych rovín, v ktorých sa tieto vzťahy odohrávajú. Prvá kapitola pojednáva o vzájomných väzbách EU s karibským regiónom v rámci skupiny ACP, ktoré predstavovali počiatky ich spolupráce. Okrem charakteristiky celej skupiny ako celku a ich spoločných znakov sa zaoberá špecifickými rysmi jednotlivých oblastí a snaží sa odlíšiť Karibik od dvoch ostatných. Jej hlavnou časťou je právne inštitucionálna podoba ich vzájomných vzťahov ako aj ich podoba v praxi. Obsahom druhej kapitoly je úroveň, na ktorej spolupracuje EU s jednotlivými zoskupeniami Karibiku. Pojednáva o právne inštitucionálnom zabezpečení ich vzťahov, obchodnej a rozvojovej spolupráci. Tretia kapitola sa venuje národnej úrovni a vysvetľuje, ako prebieha humanitárna pomoc a zavádzanie rozvojových programov za účasti miestnych orgánov jednotlivých karibských krajín a Európskej únie.
Klíčová slova: Karibik; CARIFORUM; Humanitárna pomoc; ACP; CARICOM
Název práce: EU - Karibik: specifika úrovní vzájemných vztahů
Autor(ka) práce: Zaujecová, Ľubomíra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je analýza vzájemných vztahů Evropské unie s karibskou oblastí, především prostudování a následné zhodnocení různých rovin, ve kterých se tyto vztahy odehrávají. První kapitola pojednává o vzájemných vazbách EU s karibským regionem v rámci skupiny ACP, které představovaly počátky jejich spolupráce. Kromě charakteristiky celé skupiny jako celku a jejich společných znaků se zabývá specifickými rysy jednotlivých oblastí a snaží se odlišit Karibik od dvou ostatních. Její hlavní částí je právně institucionální podoba jejich vzájemných vztahů jakož i jejich podoba v praxi. Obsahem druhé kapitoly je úroveň, na níž spolupracuje EU s jednotlivými uskupeními Karibiku. Pojednává o právně institucionálním zabezpečení jejich vztahů, obchodní a rozvojové spolupráci. Třetí kapitola se věnuje národní úrovni a vysvětluje, jak probíhá humanitární pomoc a zavádění rozvojových programů za účasti místních orgánů jednotlivých karibských zemí a Evropské unie.
Klíčová slova: Karibik; CARIFORUM; CARICOM; ACP; Humanitární pomoc
Název práce: EU – Caribbean: special levels of their mutual relations
Autor(ka) práce: Zaujecová, Ľubomíra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The objective of the thesis is to analyse mutual relations between the European Union and the Caribbean region, especially to study and subsequently evaluate the various levels in which these relations take place. The first chapter deals with the mutual relations of the EU and the Caribbean as a part of the ACP group of states, which represented the beginnings of their collaboration. In addition to the characteristics of the group as a whole and their common features, it addresses also specific features of different regions while trying to distinguish the Caribbean from the other two. Its main part is a legal institutional form of their relations as well as its practical form. The second chapter is the level at which the EU cooperates with the various groupings of the Caribbean. It discusses the legal institutional framework ensuring their relations, trade and development cooperation. The last, third chapter is devoted to the national level and explains how the ongoing humanitarian assistance and implementation of development programmes works thanks to participation of both, the local authorities of the Caribbean countries and the European Union.
Klíčová slova: Humanitarian aid; Caribbean; ACP; CARIFORUM; CARICOM

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 6. 2010
Datum podání práce: 15. 12. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26921/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: