KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova

Název práce: KLDR a důsledky rozdělení Korejského poloostrova
Autor(ka) práce: Konečný, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Knotková, Vladimíra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce analyzuje situaci na Korejském poloostrově před jeho rozdělením a zabývá se důsledky, které toto rozdělení mělo pro obě země Korejského poloostrova. Nejprve jsou identifikovány hlavní dimenze, které byly v obou státech nejvíce ovlivněny s tím, že hlavní rozbor bude věnován sociálním a ekonomickým důsledkům, především pak v prostředí Korejské lidově demokratické republiky. Pro srovnání je však uvedena i situace a vývoj v Korejské republice. Práce rovněž zkoumá vývoj obou zemí od jejich rozdělení až do devadesátých let a hlavní část práce se pak věnuje analýze a hlubšímu rozboru sociální a hospodářské situace v současnosti.
Klíčová slova: sociální a hospodářská situace; Korejský poloostrov; Korejská republika (KR); Korejská lidově demokratická republika (KLDR)
Název práce: DPRK and the division of the Korean Peninsula
Autor(ka) práce: Konečný, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Knotková, Vladimíra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The paper analyzes the situation on the Korean Peninsula before its division and deals with the consequences that this division have had for both countries on the Korean peninsula. It first identifies the main dimensions that have been affected most in these countries, and the main analysis will be devoted to social and economic consequences, especially in the environment of the Democratic People's Republic of Korea. For comparison, the situation and developments in the Republic of Korea is mentioned. The work also examines the evolution of the two countries since their division until the nineties and the main part is devoted to analysis and deeper study of social and economic situation at present.
Klíčová slova: Republic of Korea (ROK); economic and social situation; Democratic People's Republic of Korea (DPRK); Korean Peninsula

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 11. 2010
Datum podání práce: 7. 5. 2011
Datum obhajoby: 14. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28638/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: