Dítě jako spotřebitel a jeho vliv na rozhodovací procesy dospělých

Název práce: Dítě jako spotřebitel a jeho vliv na rozhodovací procesy dospělých
Autor(ka) práce: Juřicová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Postler, Milan
Oponenti práce: Mikeš, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Dnešní děti jsou oslovovány reklamami na každém kroku. Ukazuje se totiž, že děti jsou atraktivní cílová skupina, díky tomu, že jsou schopny ovlivnit své rodiče k nákupu jimi preferovaných značek a výrobků. Tato práce se soustřední na analýzu vlivu dětí na rozhodování o nákupech u jejich rodičů. Skládá se z pěti částí. První tři části jsou teoretické. Úvodní kapitola je zaměřena na kupní rozhodovací proces jednotlivce a vlivy, které na něj působí. Druhá část popisuje rodinu jako specifickou spotřební jednotku, která formuje spotřební chování jednotlivce. Závěrečná teoretická část se soustředí na dítě jako specifického spotřebitele a zákazníka. V praktické části byl realizován výzkum za účelem zjištění, do jaké míry ovlivňují děti své rodiče při nákupech. Na závěr byly formulovány rady a doporučení pro úspěšnou dětskou reklamu.
Klíčová slova: vliv dětí na rodiče; reklama mířená na děti; kupní rozhodovací proces
Název práce: Child as a consumer and his/her influence on decision-making processes of adults
Autor(ka) práce: Juřicová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Postler, Milan
Oponenti práce: Mikeš, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Children nowadays are exposed to a huge amount of advertisements wherever they go. It appears that children are a very attractive target group because of their ability to influence their parents to buy them preferred products and brands. This Thesis focuses on analysis of children's influence on their parents' purchase decisions. The Thesis consists of 5 chapters. First three parts are theoretical. The introductory chapter deals with the consumer's purchase decision-making process and factors that affect this process. The second part describes family as a special consumer unit which forms individual consumer behaviour. Final theoretical chapter focuses on the child as a specific consumer and customer. In the practical part the reserach is conducted to reveal into what extent children influence their parents about purchase. At the end the recommendations for successful children advertisement are set up.
Klíčová slova: advertising targeted at children; children´s influence on their parents; purchase decision-making process

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 11. 2010
Datum podání práce: 13. 5. 2011
Datum obhajoby: 13. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29187/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: