Důchodové reformy a jejich vliv na rodinný rozpočet

Název práce: Důchodové reformy a jejich vliv na rodinný rozpočet
Autor(ka) práce: Lohonka, Petr
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Smrčka, Luboš
Oponenti práce: Zámečník, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zaměřuje na možné varianty důchodových reforem v ČR a jejich dopady na rodinné rozpočty jak z hlediska odvodů v ekonomicky aktivním věku, tak posléze i z výše penze v důchodovém věku. V teoretické (metodologické) části je vybráno několik možných variant důchodových reforem, ať už z návrhů přímo pro Českou republiku, tak z penzijních systémů uplatňovaných v zahraničí. Jsou zde popsány jejich základní pilíře a hlavní rozdíly mezi nimi a samozřejmě i rozdíly oproti současnému stavu penzijního systému u nás. Tomu je věnována celá kapitola, protože je výchozím bodem pro každou z reforem. Po popsání všech variant reforem v teoretické (metodologické) části se soustředíme na část praktickou. V ní je popsáno několik modelových účastníků a každému z nich jsou vypočítány jejich odvody a příjmy v současnosti a v budoucnu v závislosti na variantě reformy. Dle tohoto testování je hledána taková důchodová reforma, která by byla nejvýhodnější napříč sociálními a příjmovými skupinami. V závěru je toto testování zhodnoceno a jsou interpretovány výsledky celé práce.
Klíčová slova: osobní finance; starobní důchod; penze; penzijní systém; rodinný rozpočet; důchodová reforma; rodinné finance
Název práce: Pension reforms and their impact on family budget
Autor(ka) práce: Lohonka, Petr
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Smrčka, Luboš
Oponenti práce: Zámečník, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis focuses on the possible options for pension reform in the Czech Republic and their impact on family budgets, both in terms of payments in the economically active age, and then from the amount of pension at retirement age. In the theoretical (methodological) part are several possible scenarios of pension reform chosen from proposals to the Czech Republic and from the pension systems applied abroad too. There are described the main pillars and main differences between them and of course the difference from the current state of pension system in the Czech Republic. The entire chapter is devoted to the current state of pension system, because it is the starting point for each of the reforms. After describing all options of pension reforms in the theoretical (methodological) part, we focus on the practical part. There are described several model participants and for each participant are calculated present payments and future revenues, which depends on the variant of the reform. According to this testing we search for such a pension reform, that would be the best across social and income groups. At the end is this testing evaluated and the results of the entire work interpreted.
Klíčová slova: retirement; Pension reform; pension system; pension; family finance ; personal finance; family budget

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 11. 2010
Datum podání práce: 30. 5. 2011
Datum obhajoby: 10. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30030/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: