Dluhová krize v Řecku

Název práce: Dlhová kríza v Grécku
Autor(ka) práce: Kešelák, Ján
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dlhová kríza, ktorá sa odohrala v roku 2010 v Grécku, mala celosvetové dosahy. Nedotkla sa len Grécka samotného, ale aj Európy ako takej a ohrozila zatiaľ najvšší stupeň európskej integrácie - jednotnú menu, euro. Táto práca sa zaoberá analýzou príčin, ktoré krízu spôsobili, ako aj následkami a implikáciami, ktoré grécka dlhová kríza znamenala pre Európsku Úniu a ďalšiu budúcnosť európskej integrácie. Analýzou spektra vnútroštátnych a zahraničných príčin práca objasňuje, že grécka kríza nebola len náhodnou turbulenciou, ale logickým vyvrcholením problémov a nerovnováh, ktoré sa v Grécku za poslednú dekádu nazbierali. Špeciálna pozornosť je venovaná úlohe eura a deficitu bežného účtu platobnej bilancie, ktoré zohrali pri tvorení krízy zásadnú úlohu. Práca ďalej rozoberá samotný priebeh krízy, záchranu grécka a možnosti dlhovej nákazy. V závere práce sú vypracované alternatívne scenáre riešenia gréckej dlhovej krízy.
Klíčová slova: dlh; kríza; Grécko
Název práce: Dluhová krize v Řecku
Autor(ka) práce: Kešelák, Ján
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dluhová krize, která se odehrála v roce 2010 v Řecku, měla celosvětové dopady. Nedotkla se jen Řecka samotného, ale také Evropy jako takové a ohrozila zatím nejvyšší stupeň evropské integrace - jednotnou měnu, euro. Tato práce se zabývá analýzou příčin, které krizi způsobily, jakož i následky a implikacemi, které řecká dluhová krize znamenala pro Evropskou Unii a další budoucnost evropské integrace. Analýzou spektra vnitrostátních a zahraničních příčin práce objasňuje, že řecká krize nebyla jen náhodnou turbulencemi, ale logickým vyvrcholením problémů a nerovnováhy, které se v Řecku za poslední dekádu nasbírali. Speciální pozornost je věnována úloze eura a schodku běžného účtu platební bilance, které sehrály při tvoření krize zásadní roli. Práce dále rozebírá samotný průběh krize, záchranu Řecka a možnosti dluhové nákazy. V závěru práce jsou vypracovány alternativní scénáře řešení řecké dluhové krize.
Klíčová slova: Řecko; krize; dluh
Název práce: Debt crisis in Greece
Autor(ka) práce: Kešelák, Ján
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The debt crisis that took place in 2010 in Greece, had a global impact. It did not affect only Greece, but also the whole, and has threatened the highest level of European integration - single currency, the euro. This paper analyzes the causes that caused the crisis, as well as the consequences and implications that the Greek debt crisis meant for the European Union and the future of European integration. Analysis of wide spectrum of domestic and international causes makes it clear that the Greek crisis was not just a random turbulence, but the logical culmination of the problems and imbalances in Greece over the past decade. Special attention is paid to the role of the euro and the current account deficit, which played the major role in creating the crisis. The thesis also examines the process of the crisis, rescue aid package and risks of possible debt contagion.Final part of the thesis is dedicated to the analysis of possible alternative solutions and scenarios.
Klíčová slova: debt; Greece; crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 12. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 10. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29573/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: