Řízení úvěrového rizika v českém bankovnictví

Název práce: Riadenie úverového rizika v českom bankovníctve
Autor(ka) práce: Valenčinová, Anna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Servusová, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá riadením úverového rizika v českom bankovníctve. Tvoria ju štyri samostatné kapitoly. Prvé tri kapitoly obsahujú teoretický základ dôležitých poznatkov, ktoré sa týkajú danej problematiky. V prvej kapitole sú uvedené základné všeobecné informácie o banke, význam bankovej regulácie a dohľadu a všetky druhy bankových rizík s akcentom na riziko úverové. Druhá kapitola sa zaoberá základným systémom riadenia úverového rizika v bankách, ktorý zahrňuje identifikáciu, kvantifikáciu, znižovanie a monitorovanie úverového rizika. Kapitálová primeranosť a pravidlá pre jej určovanie podľa konceptu BASEL II sú obsiahnuté v tretej kapitole. V poslednej kapitole je uvedená analýza vybraných ukazovateľov českého bankového sektoru a na základe konkrétnych reálnych hodnôt aj zhodnotenie riadenia úverového rizika v dvoch najväčších českých bankách, a to na základe údajov z ich výročných správ.
Klíčová slova: banková regulácia a dohľad; kapitálová primeranosť; úverové riziko
Název práce: Řízení úvěrového rizika v českém bankovnictví
Autor(ka) práce: Valenčinová, Anna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Servusová, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá řízením úvěrového rizika v českém bankovnictví. Tvoří ji čtyři samostatné kapitoly. První tři kapitoly obsahují teoretický základ důležitých poznatků, které se týkají dané problematiky. V první kapitole jsou uvedeny základní obecné informace o bance, význam bankovní regulace a dohledu a všechny druhy bankovních rizik s akcentem na riziko úvěrové. Druhá kapitola se zabývá základním systémem řízení úvěrového rizika v bankách, který zahrnuje identifikaci, kvantifikaci, snižování a sledování úvěrového rizika. Kapitálová přiměřenost a pravidla pro její určování podle konceptu BASEL II jsou obsaženy ve třetí kapitole. V poslední kapitole je uvedena analýza vybraných ukazatelů českého bankovního sektoru a na základě konkrétních reálných hodnot i zhodnocení řízení úvěrového rizika ve dvou největších českých bankách, a to na základě údajů z jejich výročních zpráv.
Klíčová slova: kapitálová přiměřenost; bankovní regulace a dohled; úvěrové riziko
Název práce: Credit risk management in the Czech banking
Autor(ka) práce: Valenčinová, Anna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Půlpánová, Stanislava
Oponenti práce: Servusová, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with the management of credit risk in the Czech banking sector. It consists of four separate chapters. The first three chapters provide a theoretical basis for important knowledge concerning the issue. The first chapter provides general background information about the bank, the importance of bank regulation and supervision, and all types of banking risks, with emphasis on credit risk. The second chapter deals with the system of credit risk management in banks, which includes the identification, quantification, monitoring and reducing of credit risk. The capital adequacy and rules for its determination under Basel II are contained in the third chapter. The last chapter provides an analysis of selected indicators of the Czech banking sector and assessment of credit risk management in the two largest Czech banks, on the basis of specific fair value of their annual reports.
Klíčová slova: banking regulation and supervision; capital adequacy; credit risk

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2010
Datum podání práce: 1. 6. 2011
Datum obhajoby: 8. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31915/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: