Praní špinavých peněz

Název práce: Pranie špinavých peňazí
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Pranie špinavých peňazí je proces, pri ktorom sa snažia zločinecké organizácie vzbudiť dojem legálneho pôvodu peňazí. Keďže sa však jedná o príjmy z činností nelegálnych, je aj samotný proces nelegálny, nech je ich postup akokoľvek rafinovaný a prešpekulovaný. V práci sa snažím túto problematiku priblížiť, vysvetliť a poukázať na možné indikátory či znaky takéhoto procesu. Rozoberám najčastejšie a najpoužívanejšie spôsoby vždy s doložkou najslabších miest, vďaka ktorým je možné obdobný proces odhaliť, a tak mu zabrániť. Táto problematika sa objavila v nedávnej minulosti a súvisela s globalizáciou trhu a uľahčením presunu (nelegálneho) tovaru a tak isto aj peňazí. Nejedná sa o súbor zaužívaných pravidiel a postupov, ale naopak, o živý proces ktorý sa stále prispôsobuje novým poznatkom a situáciám.
Klíčová slova: trestný čin; proces legalizácie; špinavé peniaze
Název práce: Praní špinavých peněz
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Praní špinavých peněz je proces, při kterém se zločinecké organizace snaží vzbudit dojem legálního původu peněz. Protože se však jedná o příjmy z nelegálních činností, je i samotný proces nelegální, i když je postup organizací jakkoliv rafinovaný a promyšlený. V mé práci se tuto problematiku snažím přiblížit, vysvětlit a poukázat na možné indikátory či znaky takového procesu. Rozebírám nejčastější a nejpoužívanější způsoby vždy s příklady nejslabších míst, díky kterým je obdobný proces možné odhalit a tak mu zabránit. Tato problematika se objevila v nedávné minulosti a souvisela s globalizací trhu a ulehčením přesunu (nelegálního) zboží, a stejným způsobem i peněz. Nejedná se o soubor zažitých pravidel a postupů, ale naopak o živý proces, který se stále přizpůsobuje novým poznatkům a situacím
Klíčová slova: proces legalizace; trestní čin; špinavé peníze
Název práce: Money Laundering
Autor(ka) práce: Polakovič, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Money laundering is a process, by which criminal organizations try to declare the origin of their income as legal. The process of laundering could be very sophisticated, but according to the fact that money come from illegal activities, process itself is illegal as well. I try to explain, outline and mention possible indicators and signs of such process. I analyze most frequent and common methods and describe possible ways of detection and restrictions. This problem appeared in the last century and was related to globalization, lessening of rules in international trading and new cheaper and faster ways of transportation. Money laundering is a "living" process, that still adapts to new situations and technologies.
Klíčová slova: dirty money ; malfeasance; process of legalization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 3. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31227/podrobnosti

Soubory ke stažení

Hlavní práce
Neveřejný soubor
Stáhnout
Hodnocení vedoucího
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: