Vývoj zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930-1945

Název práce: Vývoj zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930-1945
Autor(ka) práce: Ryška, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je analýza zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930 až 1945. Zmienené obdobie bolo kľúčové pre rýchle etablovanie a ďalší rozvoj strojárenstva na Považí v období socializmu. V úvode vysvetlím hlavné príčiny vzniku zbrojárskeho priemyslu v Považskej Bystrici, ktorý sa začína vytvárať po príchode Zbrojovky Brno. Ďalšie tematické celky práce budú pojednávať a vysvetľovať priebeh budovania zbrojárskych závodov v jednotlivých etapách výstavby. Poukážem na rýchly rozvoj a expanziu, ktoré boli charakteristické pre sledovaný priemysel v daných obdobiach výstavby. Následne sa budem zaoberať postupným smerovaním vojenskej výroby do druhej svetovej vojny. Zachytím hlavné trendy, postavenie zbrojárskej výroby v regióne a dôsledky politickej situácie na zbrojársky priemysel v predvečer vojny. Záverečné kapitoly priblížia dôsledky samotného vojnového konfliktu a vzniku Slovenského štátu na vývoj vojenskej výroby v sledovanom regióne. Nevyhnutným predpokladom na doplnenie celkového koloritu vývoja daného odvetvia v celom sledovanom období bude stručný opis spoločenskej, sociálnej a politickej situácie v spomenutej oblasti. Moja bakalárska práca by mala poskytnúť vysvetlenie a potvrdiť fakt, že následný strojárenský priemysel v období socializmu sa vyvinul zo zbrojárstva.
Klíčová slova: Považská Bystrica; továrne; zbrojárstvo; priemysel; výroba
Název práce: Vývoj zbrojárskeho priemyslu v regióne Považská Bystrica v rokoch 1930-1945
Autor(ka) práce: Ryška, Juraj
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem mé bakalářské práce je analýza zbrojařského průmyslu v regionu Považská Bystrica v letech 1930 až 1945. Zmíněné období bylo klíčové pro rychlé etablování a další rozvoj strojírenství na Pováží v období socialismu. V úvodu vysvětlím hlavní příčiny vzniku zbrojařského průmyslu v Považské Bystrici, který se začíná vytvářet po příjezdu Zbrojovky Brno. Další tematické celky práce budou pojednávat a vysvětlovat průběh budování zbrojního závodů v jednotlivých etapách výstavby. Poukážu na rychlý rozvoj a expanzi, které byly charakteristické pro sledovaný průmysl v daných etapách výstavby. Následně se budu zabývat postupným směřováním vojenské výroby do druhé světové války. Zachytí hlavní trendy, postavení zbrojního průmyslu v regionu a důsledky politické situace na zbrojařský průmysl v předvečer války. Závěrečné kapitoly přiblíží důsledky samotného válečného konfliktu a vzniku Slovenského státu na vývoj vojenské výroby v sledovaném regionu. Předpokladem pro doplnění celkového koloritu vývoje daného odvětví v celém sledovaném období bude stručný popis společenské, sociální a politické situace v uvedené oblasti. Moje bakalářská práce by měla poskytnout vysvětlení a potvrdit fakt, že strojírenství v období socialismu se vyvinulo ze zbrojního průmyslu.
Klíčová slova: zbrojařství; továrny; výroba; Považská Bystrica; průmysl
Název práce: The development of the armaments industry in the region Považská Bystrica in the years 1930-1945
Autor(ka) práce: Ryška, Juraj
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to analyze the weapons industry in the region Považská Bystrica in 1930 to 1945. The said period was crucial for rapid establishment and the further development of the engineering character in the socialist era. In the introduction to explain the main cause of the armaments industry in the town, which begins to create the arrival Zbrojovka Brno. Other thematic areas of work will discuss and explain the process of building defense industry plants in various stages of construction. They will be on rapid development and expansion, which were characteristic of reference of the industry in the construction period. Then I will deal with the progressive direction of military production in World War II. I captured the main trends, the status of armaments production in the region and the consequences of the political situation in the armaments industry on the eve of war. The final chapter bringing the consequences of armed conflict itself and formation of the Slovak state on development of military production in the monitored region. As a prerequisite to complement the overall color is the development of the sector throughout the period under review is a brief description of the social, political and social situation in that area. My thesis should explain and confirm the fact that downstream engineering industry in the socialist era has evolved from armaments.
Klíčová slova: production; Považská Bystrica; industry; arms; factory

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 2. 2011
Datum podání práce: 13. 5. 2011
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30543/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: