Rozbor kolapsov akciových trhov

Název práce: Rozbor kolapsov akciových trhov
Autor(ka) práce: Ivanová, Jarmila
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca Rozbor kolapsov akciových trhov je zameraná na rozobratie javov, keď dochádza k náhlym poklesom akciového trhu, tzv. krachom alebo kolapsom. Teoretická časť práce sa zaoberá definíciou kolapsu akciového trhu a pokračuje vysvetlením vzniku a príčin týchto kolapsov pomocou teórie špekulatívnych bublín. Teória špekulatívnych bublín sa zameriava na psychológiu a správanie investorského publika. Objasnenie vzniku špekulatívnej bubliny je v práci popísané pomocou davovej psychológie Gustava Le Bona a teórie hlučného obchodovania. Ako priamy rozpor s existenciou špekulatívnej bubliny je tu zmienená teória efektívnych trhov. Predmetom analytickej časti práce je skúmanie akciového trhu za účelom rozboru konkrétnych kolapsov akciových trhov, ich príčin, okolností a dôsledkov.
Klíčová slova: špekulácie; akciový trh; nadhodnotenie akciového trhu; špekulatívna bublina
Název práce: Rozbor kolapsov akciových trhov
Autor(ka) práce: Ivanová, Jarmila
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce Rozbor kolapsů akciových trhů je zaměřena na rozebírání jevů, kdy dochází k náhlým poklesům akciových trhů, tzv. krachům nebo kolapsům. Teoretická část práce se zabývá definicí kolapsů akciových trhů a pokračuje vysvětlením vzniku a příčin těchto kolapsů pomocí teorie spekulativních bublin. Teorie spekulativních bublín se zaměřuje na psychologii a chování investorského publika. Objasnění vzniku spekulativních bublin je v práci popsané pomocí davové psychologie Gustava Le Bona a teorie hlučného obchodování. Jako přímý rozpor s existencí spekulativní bubliny je tady spomenuta teorie efektivních trhů. Předmětem analytické části práce je zkoumání akciového trhu za účelem rozboru konkrétních kolapsů akciových trhů, jejich příčin, okolností a důsledků.
Klíčová slova: nadhodnocení akciového trhu; akciový trh; spekulativní bublina; spekulace
Název práce: Analysis of the collapses of the stock market crash
Autor(ka) práce: Ivanová, Jarmila
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor work Analysis of the collapses of stock markets is aimed at dismantling the phenomena when a sudden drop in the stock markets , so called crash or collapse occur. The theoretical part deals with the definition of a stock market collapse and continues with an explanation of the creation and causes of the collapse by means of using the theory of speculative bubbles. Speculative bubble theory focuses on investor psychology and behaviour of investors' public. Clarification of speculative bubbles in this work is described by crowd psychology of Gustav Le Bon and the theory of noisy trading. As a direct contradiction to the existence of speculative bubbles the theory of efficient markets is mentioned here. The subject of the analytical part of the work is to study the stock market for the specific purpose of analyzing the particular collapses of stock markets, their causes, circumstances and consequences.
Klíčová slova: overvaluation of the stock market; stock market crash; speculations; speculative bubble

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 11. 2010
Datum podání práce: 1. 5. 2011
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29122/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: