Výhody a nevýhody členství v Eurozóně v kontextu současné finanční a ekonomické krize

Název práce: Výhody a nevýhody členstva v Eurozóne v kontexte súčasnej finančnej a ekonomickej krízy
Autor(ka) práce: Závadská, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Machytka, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá predovšetkým nevýhodami členstva v eurozóne súvisiacimi so súčasnou dlhovou krízou. V krátkosti sa práca venuje aj výhodám členstva. Prvá kapitola opisuje formovanie Európskej menovej únie, podmienky, ktoré musia byť splnené na začlenenie sa a podmienky, ktoré by mali byť členmi dodržované. Druhá kapitola sa venuje vzniku svetovej krízy a následne jej vyústeniu do dlhovej krízy v eurozóne a jej dopadom na členské štáty, ale aj na ostatné štáty EÚ mimo eurozóny. Medzi iným kapitola porovnáva aj dopady na eurozónu s dopadmi na USA, ako na rodiskom svetovej krízy. V tejto časti sú opísané dôvody vzniku nekontrolovateľných dlhov v južných štátoch eurozóny. V tretej kapitole sú opísané opatrenia prijaté eurozónou smerujúce k vyriešeniu krízy. Kapitola sa venuje jednotlivo každému zadlženému štátu a opisuje poskytnutú pomoc a tiež vznik eurovalu. V závere kapitoly je predostretá vízia budúcnosti eurozóny.
Klíčová slova: dlhová kríza; euroval; dopady krízy; svetová kríza; eurozóna; budúcnosť eurozóny
Název práce: Výhody a nevýhody členství v Eurozóně v kontextu současné finanční a ekonomické krize
Autor(ka) práce: Závadská, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Machytka, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá především nevýhodami členství v eurozóně souvisejícími se současnou dluhovou krizí. V krátkosti se práce věnuje i výhodám členství. První kapitola popisuje formování Evropské měnové unie, podmínky, které musí být splněny pro vstup a podmínky, které by měli být členy dodržovány. Druhá kapitola se věnuje vzniku světové krize a následně jejímu vyústění do dluhové krize v eurozóně a jejím dopadům na členské státy, ale i na ostatní státy EU mimo eurozóny. Mimo to porovnává kapitola i dopady na eurozónu s dopady na USA, jakožto na rodiště světové krize. V této části jsou popsány důvody vzniku nekontrolovatelných dluhů jižních států eurozóny. V třetí kapitole jsou popsány opatření přijatá eurozónou směřující k vyřešení krize. Kapitola se věnuje jednotlivě každému zadluženému státu a popisuje poskytnutou pomoc a také vznik eurovalu. V závěru kapitoly je nastíněna vize budoucnosti eurozóny.
Klíčová slova: budoucnost eurozóny; euroval; dopady krize; dluhová krize; světová krize; eurozóna
Název práce: Advantages and disadvantages of memebership in Eurozone in present financial and economic crisis
Autor(ka) práce: Závadská, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Machytka, Daniel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals particularly with disadvantages of membership in eurozone connected with present debt crisis. In the thesis are also shortly described advantages of membership. First charter describes creation of European Monetary Union, conditions that need to be fulfill in order to join the Union and also conditions that should be followed by members. Second charter is talking about the birth of Word crisis and it's outgrowth into the debt crisis in eurozone. It is also talking not only about the impacts on the member states of eurozone but also on all the member states of European Union. It contains also comparison of impacts on eurozone and impacts on USA, as the birthplace of world crisis. In this part are described reasons of creation of uncontrolled debt in southern states of eurozone. In third chapter are described safeguard measures adopted by eurozone in order to solve the crisis. This chapter is describing the help provided to the indebted countries and also the creation of safeguard mechanism. In the end of this chapter is outlined the vision of the future of eurozone.
Klíčová slova: eurozone's future; safeguard mechanism; debt crisis; impacts ; world crisis; Eurozone

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 9. 2010
Datum podání práce: 10. 5. 2011
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27647/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: