Energetická bezpečnost Evropské unie se zaměřením na Slovenskou republiku

Název práce: Energetická bezpečnosť Európskej únie so zameraním na Slovenskú republiku
Autor(ka) práce: Kapsová, Milena
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce je charakterizovať súčasnú situáciu v oblasti energetickej bezpečnosti v Európskej únii a analyzovať problémy energetickej bezpečnosti Slovenska. Práca je rozdelená do troch častí. Prvá časť sa zameriava na presadzovanie a vývoj Spoločnej energetickej politiky EÚ za účelom zvýšenia energetickej bezpečnosti. V druhej časti sú analyzované toky surovín a ich prenosové cesty v rámci EÚ. Ďalej druhá časť práce obsahuje prehľad stavu zásob uhlia, zemného plynu a ropy v EÚ a vysvetľuje, do akej miery je Európska únia závislá na ich importe. Tretia časť sa zaoberá energetickou bezpečnosťou na Slovensku. Okrem iného, objasňuje, ako prebieha zásobovanie Slovenskej republiky zemným plynom a ropou a aké projekty sa uskutočňujú na diverzifikáciu dodávateľov a transportných ciest. Dôležité aspekty energetickej bezpečnosti sú názorne zachytené v SWOT analýzach, ktoré tvoria záverečnú časť druhej a tretej kapitoly práce.
Klíčová slova: energetické zásoby; závislosť; energetická bezpečnosť; Spoločná energetická politika EÚ
Název práce: Energetická bezpečnost Evropské unie se zaměřením na Slovenskou republiku
Autor(ka) práce: Kapsová, Milena
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je charakterizovat současnou situaci v oblasti energetické bezpečnosti v Evropské unii a analyzovat problémy energetické bezpečnosti na Slovensku. Práce je rozdělena do tří částí. První část se zaměřuje na prosazování a vývoj Společné energetické politiky EU za účelem zvýšení energetické bezpečnosti. V druhé části jsou analyzovány toky surovin a jejich transportní cesty v rámci EU. Dále druhá část práce obsahuje přehled o stavu zásob uhlí, zemního plynu a ropy v EU a vysvětluje, do jaké míry je Evropská unie závislá na jejich importu. Třetí část pojednává o energetické bezpečnosti na Slovensku. Mimo jiné objasňuje, jak probíhá zásobování Slovenské republiky zemním plynem a ropou a jaké projekty se realizují k diverzifikaci dodavatelů a transportních cest. Důležité aspekty energetické bezpečnosti jsou pak názorně zachyceny ve SWOT analýzách, které tvoří závěrečnou část druhé a třetí části práce.
Klíčová slova: Společná energetická politika EU; energetická bezpečnost ; energetické zásoby; závislost
Název práce: Energy security of the European Union with focus on the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Kapsová, Milena
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to characterise the situation of the energy security in the EU and especially to analyse the current energy security's problems in Slovakia. The thesis is divided into 3 parts. The first part is aimed at the promotion and progress in the Common Energy Policy of the EU in order to increase energy security. Analysis of actual flows of energy resources and their transport routes in the EU are described in the second part. Further the second part provides an overview of the present state of oil, natural gas and coal reserves in the EU and it explains to what extent the EU is dependent on their import. The third part deals with energy security in Slovakia. Among others it describes how Slovakia is supplied with natural gas and oil and what projects are carried out to diversify suppliers and transport routes. To summarize all the important aspects of energy security the last two parts of the thesis are finished with the SWOT analysis of the energy security.
Klíčová slova: energy resources; Commnon Energy Policy; dependence; energy security

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 3. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2011
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25937/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: