Trhy práce v EU po krizi

Název práce: Trhy práce v EU po kríze
Autor(ka) práce: Veliká, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom mojej bakalárskej práce je poukázať na špecifiká európskych pracovných trhov. Trhy práce v Európskej únii sú porovnávané podľa jednotlivých sociálnych modelov. Jedná sa o severský, kontinentálny, anglosaský a stredomorský model. Práca sa zameriava na porovnanie celkovej zamestnanosti obyvateľstva, zamestnanosti mužov a žien, zamestnanosti staršieho obyvateľstva vo veku 55-64 rokov a nezamestnanosti mladých. Ďalej je pozornosť venovaná jednému z modelov uplatňovanému v severských krajinách, a to modelu flexiistoty, ktorý je považovaný za hybnú silu reforiem pracovných trhov. Sú predstavené oblasti flexiistoty, ktoré môžu byť aplikované vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Práca je rozdelená na dve kapitoly. Prvá kapitola je venovaná teoretickému popisu trhu práce, jeho špecifikám oproti trhom ostatným, rovnováhe na trhu práce, nezamestnanosti a jej dopadom na spoločnosť. Táto časť sa takisto venuje politike zamestnanosti a prijatým opatreniam na riešenie problémov trhu práce. V druhej kapitole je popísaná situácia na trhoch práce Európskej únie od roku 2004 formou porovnania podľa jednotlivých sociálnych modelov. Záver mojej práce sa zameriava na koncept flexiistoty a jej prínosy.
Klíčová slova: flexiistota; európske sociálne modely; trhy práce
Název práce: Trhy práce v EU po krizi
Autor(ka) práce: Veliká, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem mé bakalářské práce je poukázat na specifika evropských pracovních trhů. Trhy práce v Evropské unii jsou porovnávané podle jednotlivých sociálních modelů. Jedná se o severský, kontinentální, anglosaský a středomořský model. Práce se zaměřuje na porovnání celkové zaměstnanosti obyvatelstva, zaměstnanosti mužů a žen, zaměstnanosti staršího obyvatelstva ve věku 55-64 let a nezaměstnanosti mladých. Dále je pozornost věnovaná jednomu z modelů uplatňovanému v severských krajinách, a to modelu flexijistoty, který je považován za hybnou sílu reforem pracovních trhů. Jsou představené oblasti flexijistoty, které můžou být aplikované ve všech členských státech Evropské unie. Práce je rozdělená na dvě kapitoly. První kapitola je věnovaná teoretickému popisu trhu práce, jeho specifikám oproti trhům ostatním, rovnováze na trhu práce, nezaměstnanosti a jejím dopadům na společnost. Tato část se taky věnuje politice zaměstnanosti a přijatým opatřením na řešení problémů trhu práce. V druhé kapitole je popsaná situace na trzích práce Evropské unie od roku 2004 formou porovnání podle jednotlivých sociálních modelů. Závěr mé práce se zaměřuje na koncept flexijistoty a její přínosy.
Klíčová slova: trhy práce; evropské sociální modely; flexijistota
Název práce: Job markets in the EU after the crisis
Autor(ka) práce: Veliká, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of my bachelor thesis is to point at specifics of European job markets. Job markets in the European Union are compared according to individual social models. Those models are Nordic, continental, Anglo-Saxon and Mediterranean. The thesis focuses on comparison of an overall employment of population, employment of men and women, employment of elderly people aged 55-64 and youth unemployment. Next, the thesis focuses on one of the model applied in Nordic countries, the model of flexicurity, which is considered to be a motive force of job markets reforms. Areas of flexicurity that can be applied in every member state of the European Union are introduced as well. The thesis consists of two chapters. First chapter consists of description of job market, its specifics in contrast to other markets, job market equilibrium, unemployment and its impacts on society. This part also describes employment policy and measures to solve problems of job markets. Second chapter describes a situation on European job markets since 2004 according to individual social models. The end of my thesis is focused on the concept of flexicurity and its contributions.
Klíčová slova: job markets; flexicurity; European social models

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 2. 2011
Datum podání práce: 14. 5. 2011
Datum obhajoby: 8. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27601/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: