Italská imigrační politika po roce 2001

Název práce: Talianska imigračná politika po roku 2001
Autor(ka) práce: Gáborová, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Prvá kapitola približuje krátku históriu talianskej imigračnej politiky do roku 2001. Druhá kapitola sa venuje politickému vývoju v deväťdesiatych rokoch a napomáha tak pochopiť politický kontext zrodu nových subjektov a novej politickej komunikácie. V tretej kapitole sú popísané hlavné ciele a nástroje sprísnenej imigračnej politiky prevažne stredopravicových vlád. Štvrtá kapitola objasňuje praktickú aplikáciu imigračnej politiky a vplyv najdôležitejších aktérov a systémových zložiek na postavenie imigrantov v talianskej spoločnosti a ich zaradenie na trh práce. Piata kapitola je špeciálne venovaná imigrácii a regionálnej imigračnej politike Kampánie, zameraná na špecifické aspekty tohto regiónu a funkciu tretieho sektora.
Klíčová slova: imigračná politika; imigranti; politickí aktéri; Taliansko
Název práce: Italská imigrační politika po roce 2001
Autor(ka) práce: Gáborová, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
První kapitola přibližuje krátkou historii italské imigrační politiky do roku 2001. Druhá kapitola se věnuje politickému vývoji devadesátých let a napomáhá tak pochopit politický kontext zrodu nových politických subjektů a nové formě politické komunikace. Ve třetí kapitole jsou popsané hlavní cíle a nástroje zpřísněné imigrační politiky převážně středopravých vlád po roce 2001. Čtvrtá kapitola objasňuje praktickou aplikaci imigrační politiky a vplyv nejdůležitějších aktérů a systémových složek na postavení imigrantů v italské společnosti a jejich zařazení na trh práce. Pátá kapitola je speciálně věnovaná imigraci a regionální imigrační politice Kampánie, zaměřená na specifické aspekty tohoto regionu a funkci třetího sektoru.
Klíčová slova: Itálie; političtí aktéři; imigrační politika; imigranti
Název práce: Italian immigration policy since 2001
Autor(ka) práce: Gáborová, Miroslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The first chapter illustrates the short Italian immigration policy's history until 2001. Second chapter is dedicated to political trends in the 1990's and helps to understand the generation of new political subjects and a new form of political communication. Main targets and instruments of tightened immigration policy by centre-right governments are presented in the third chapter. The fourth chapter clarifies immigration policy's application in practice and the impact of the most important subjects and society's elements involved upon immigrants' position in Italian society and their insertion into the labour-market. The fifth chapter pays a special attention to immigration in Campania and to its regional policies and is focused on specific aspects of this region and a function of the third sector.
Klíčová slova: immigration policy; Italy; immigrants; political players

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 5. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2011
Datum obhajoby: 8. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26654/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: