Pojištění pohledávek

Název práce: Poistenie pohľadávok
Autor(ka) práce: Kačuriak, Juraj
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kolář, Pavel
Oponenti práce: Hašková, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na vysvetlenie hlavného princípu fungovania poistenia pohľadávok. Teoretický celok obsahuje popis a rozdelenie možných rizík v medzinárodnom a tuzemskom obchode a predstavuje nástroje, ktorými je možné tieto rizika eliminovať prípadne znížiť. Praktická časť je zameraná na službu poistenia pohľadávok ako efektívny nástroj zaistenia proti riziku. Na zadanej prípadovej štúdii je počítaná výhodnosť po nákladovej a výnosovej stránke z pohľadu poistenej spoločnosti s využitím metódy čistej súčasnej hodnoty. V tomto celku je tiež modelovaná závislosť čistej súčasnej hodnoty na veľkosti diskontnej sadzby, výške poistnej udalosť a čase hlásenia poistnej udalosti. V záverečnej časti diplomovej práce sa autor zamýšľa, do akej miery sú úverové poisťovne zodpovedné za prehĺbenie hospodárskej recesie.
Klíčová slova: Úverové riziko; Čistá súčasná hodnota; Poistenie pohľadávok
Název práce: Pojištění pohledávek
Autor(ka) práce: Kačuriak, Juraj
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kolář, Pavel
Oponenti práce: Hašková, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřená na vysvětlení hlavního principu fungování pojištění pohledávek. Teoretický celek obsahuje popis a rozdělení možných rizik v mezinárodním a tuzemském obchodě a představuje nástroje, kterými je možné tyhle rizika eliminovat případně snížit. Praktická část je zaměřená na službu pojištění pohledávek jako efektivní nástroj zajištění proti riziku. Na zadané případové studii je počítaná výhodnost po nákladové a výnosové stránce z pohledu pojištěné společnosti s využitím metody čisté současné hodnoty. V tomto celku je také modelovaná závislost čisté současné hodnoty na velikosti diskontní sazby, výšky pojistné události a čase hlášení pojistné události. V závěrečné části diplomové práce se autor zamýšlí do jaké míry jsou úvěrové pojišťovně zodpovědné za prohloubení hospodářské recese.
Klíčová slova: Čistá současná hodnota; Úvěrové riziko; Pojištění pohledávek
Název práce: Credit Insurance
Autor(ka) práce: Kačuriak, Juraj
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kolář, Pavel
Oponenti práce: Hašková, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main goal of thesis is to give explanation of credit insurance process. Theoretical unit describes potential risks in the international and domestic trade and instruments by which these risks can be eliminated or reduced. The practical part is focus on the service of credit insurance as an effective tool to ensure against the risk. On the case study is calculated by using Net Present Value dependence on the size of discount rate, size of insured loss and date of insurance claim. In the final part of the thesis author take a think of what extent are credit insurance companies responsible for the deepening of economic recession.
Klíčová slova: Net Present Value; Credit risk; Credit Insurance

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu podnikatelské sféry

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 2. 2010
Datum podání práce: 14. 4. 2011
Datum obhajoby: 7. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24729/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: