Logická tvorba pojmů v rámci Natorpova rozvinutí syntetické funkce rozumu a její vliv na chápání pojmu čísla

Název práce: Logická tvorba pojmů v rámci Natorpova rozvinutí syntetické funkce rozumu a její vliv na chápání pojmu čísla
Autor(ka) práce: Janda, Pavel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Ján
Oponenti práce: Bartoň, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Základní linie mé práce je založena na sledování kritického postoje Paula Natorpa k založení formální logiky. Natorp se snaží najít střední cestu mezi psychologismem a odhlížením moderní logiky od založení jednotlivých pojmů, které logika přijímá jako předem dané. Daný úkol se snaží vyřešit navázáním na Kantův systém transcendentální logiky a rozvojem syntetické funkce rozumu, ve které hraje jednu z nejdůležitějších rolí kvantita a číslo. V mé práci si kladu dva úkoly. Zaprvé se snažím podpořit Natorpovu argumentaci o nutnosti zabývat se logickou povahou vzniku pojmů. Druhým úkolem je snaha odvrátit největší nebezpečí celé teorie, které plyne z toho, že i když Natorp psychologismus výslovně odmítl, jeho pojetí syntetické funkce by z pohledu moderní logiky definici psychologismu splňovalo. Proto se snažím ukázat, že některé části Natorpovy teorie mohou být zachovány bez obav z nařčení z psychologismu.
Klíčová slova: pojem čísla; novokantovství; Natorp
Název práce: Natorp's System of the Syntetic Function of Reason and Theory of Number
Autor(ka) práce: Janda, Pavel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Ján
Oponenti práce: Bartoň, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Presented paper is concerned with Paul Natorp's system of the synthetic function of the reason and its influence on the theory of number. I will try to show that present system of the number theory suffers from some significant drawbacks and Natorp's theory may be able to amend them. Natorp elaborates his theory on the basis of Kantian categorical system and Kant's transcendental philosophy. In my paper, I would like to achieve two goals. Firstly, I would like to support Natorp's statement that we need to be concerned with the logical system of our concept's originating. Secondly, I will try to defend Natorp's theory against accusations of psychologism.
Klíčová slova: Neo-Kantianism; number ; Natorp

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra filosofie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 3. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 7. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31002/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: