Evropská ekonomika a její váha v ekonomice světové

Název práce: Európska ekonomika a jej váha v ekonomike svetovej
Autor(ka) práce: Kútna, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca Európska ekonomika a jej váha v ekonomike svetovej je zameraná na postavenie ekonomiky Európskej únie vo svete a jej súčasný vplyv. Cieľom tejto práce je určiť, či je ekonomika Európskej únie dostatočne silná stať sa globálnym lídrom. V prvej kapitole sa práca zameriava na všeobecnú charakteristiku ekonomiky Európskej únie z pohľadu makroekonomických ukazovateľov a jej súčasný stav. Druhá kapitola venuje pozornosť vonkajším hospodárskym vzťahom Európskej únie s jej najväčšími obchodnými partnermi. Ďalej je v tejto kapitole poukázané na svetový prínos a potenciál, ktorý pre ekonomiku Európskej únie môže byť v budúcnosti kľúčovým. Tretia kapitola je východiskom pre dve predchádzajúce a odpovedá na cieľovú otázku, či je ekonomika Európskej únie globálnym hráčom a v akých úlohách zohráva kľúčovú rolu. Záverečná časť mojej práce sa zameriava na budúcnosť Európskej únie a jej ďalšie smerovanie, ktoré môžu ovplyvniť nielen túto ekonomiku, ale aj ostatok sveta.
Klíčová slova: obchodná bilancia; ekonomika; Európska únia; Európa 2020
Název práce: Evropská ekonomika a její váha v ekonomice světové
Autor(ka) práce: Kútna, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce Evropská ekonomika a její váha v ekonomice světové je zaměřená na postavení ekonomiky Evropské unie ve světě a její současný vliv. Cílem tyhle práce je určit, jestli je ekonomika Evropské unie dostatečně silná stát se globálním lídrem. V první kapitole se práce zaměřuje na všeobecnou charakteristiku ekonomiky Evropské unie z pohledu makroekonomických ukazatelů a na její současný stav. Druhá kapitola věnuje pozornost vnějším hospodářským vztahům Evropské unie s jejími největšími obchodními partnery. Dále je v této kapitole poukázáno na světový přínos a potenciál, který může být pro ekonomiku Evropské unie v budoucnu klíčovým. Třetí kapitola je východiskem pro dvě předchozí a odpovídá na cílovou otázku, zda je ekonomika Evropská unie globálním hráčem a v jakých otázkách sehrává klíčovou rolu. Závěrečná část mé práce se zaměřuje na budoucnost Evropské unie a její další směřování, které mohou ovlivnit ne jen tuto ekonomiku, ale taky zbytek světa.
Klíčová slova: obchodní bilance; Evropská unie; Evropa 2020; ekonomika
Název práce: European economy and its importance in the world economy
Autor(ka) práce: Kútna, Dominika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis European economy and its importance in the world economy is focused on the place of economy of European union in the world and its current influence. The target of this thesis is to define, whether the economy of European Union is enough strong to become global leader. The thesis aims in the first chapter on the general characteristics of economy of European Union from the view of macroeconomic indicators and its current status. The second chapter pays attention to external economic relationships of the European Union with its biggest trade partners. The next aim of this chapter is to mention the world economic gain and potential, which can be strategic for European union in the future. Third chapter is linking for the two former and answers the final question, whether the economy of European union is global player and in which questions plays the key role. Final part of my thesis targets the future European Union and its next movement that can influence not only the economy of EU, but also the rest of the world.
Klíčová slova: European Union; balance of trade; Europe 2020; economy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 10. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 7. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28441/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: