Připravenost ČR na přijetí eura v porovnání s ekonomickými determinanty přijetí eura na Slovenku

Název práce: Připravenost ČR na přijetí eura v porovnání s ekonomickými determinanty přijetí eura na Slovenku
Autor(ka) práce: Šindelářová, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Zabranská, Monika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se bude zabývat aktuálním tématem a tím je přijetí eura v ČR. Tři sousední země ČR již euro přijaly. ČR s sebou nese závazek přijetí eura a v současné době řeší argumenty pro a proti brzkého vstupu do eurozóny. Celá problematika bude řešena z pohledu přijetí eura na Slovensku. Obě republiky měly před 17 lety "stejnou" výchozí pozici, tak proč je dnes SR členem eurozóny a ČR ne? Výhody a nevýhody, které s sebou přineslo zavedení eura na Slovenku, budou východiskem pro argumentaci brzkého přijetí či nepřijetí eura v ČR. Smyslem je dokázat připravenost ČR na přijetí eura z ryze ekonomického pohledu, i přesto že přijetí eura je politickým rozhodnutím. Použitou metodou bude analýza a porovnání makroekonomických ukazatelů tzv. magického čtyřúhelníku (HDP, míra inflace, platební bilance se zahraničím, míra nezaměstnanosti) obou republik v klíčových obdobích. Tato období měla vliv na stav obou ekonomik a vyústila až k přijetí eura v SR a odložení přijetí eura v ČR na neurčito (rozdělení ČR a SR, přípravy a vstup do EU, přípravy na přijetí eura, finanční krize atd.). Cílem této práce bude odpovědět na otázku "Proč SR přijalo euro dříve než ČR?", potvrdit či vyvrátit hypotézu připravenosti ČR na přijetí eura dle zkušeností SR.
Klíčová slova: členství v eurozóně; makroekonomické ukazatele; přijetí eura
Název práce: The readiness of the Czech Republic to adopt the euro in comparison with the economic determinants of euro adoption in Slovakia
Autor(ka) práce: Šindelářová, Andrea
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Zabranská, Monika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis will deal with a current issue - euro adoption in the Czech Republic. The three neighboring countries of the Czech Republic have already adopted the euro. The Czech Republic lie under an obligation to adopt the euro and solve the arguments for and against early entry to the Euroarea at this time. The issue will be solved from the perspective of euro adoption in Slovakia. Both of the republics had the "same" default position seventeen years ago. Why is Slovakia the member of the Euroarea and why not the Czech Republic? Advantages and disadvantages of euro adoption in Slovakia will be the basis for the argumentation of the acceptance or rejection of the euro in the Czech Republic. The purpose of the thesis is to demonstrate the Czech readiness to adopt the euro from a purely economic point of view, even though this is a political decision. The adopted methods will be analysis and comparison of macroeconomic indicators, called the magic rectangle (GDP, inflation, balance of payments, unemployment rate). The thesis will evaluate the progress of these indicators in the key periods of the republics. These periods had an impact on the state of both economies and led to euro adoption in Slovakia and the postponement of euro adoption in the Czech Republic indefinitely (separation of both republics, preparations and entry into the European Union, preparations for euro adoption, the advent of financial crises, etc.). The main aim of this thesis is to answer the question "Why is Slovakia adopted the euro earlier than the Czech Republic?" and to confirm or to disprove hypothesis of Czech readiness to adopt the euro according to experience of Slovakia.
Klíčová slova: macroeconomic indicators; euro adoption; membership in the Euroarea

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 9. 2010
Datum podání práce: 1. 1. 2011
Datum obhajoby: 7. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27314/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: