Přístupy k realizaci energetické politiky v EU a USA

Název práce: Prístupy k realizácií energetickej politiky EU a USA
Autor(ka) práce: Willi, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom mojej bakalárskej práce je porovnať prístupy k realizácií energetickej politiky Európskej únie a Spojených štátov amerických. Celú prácu som rozdelil do štyroch častí. V prvej časti sa zaoberam energetickou bilanciou oboch centier. Skladba, dostupnosť a zásoby energetických zdrojov hrajú kľúčovú úlohu pri tvorbe energetickej politiky. Druhá a tretia čast je venovaná analýze energetickej a ekologickej politiky Spojených štátov a Európskej únie. Hlavným cieľom týchto dvoch kapitol bude analýza energeticko-politických priorít, legislatívy v oblasti energetiky, rozdelenie právomoci medzi centrom a štátmi, ako aj energeticko-politických nástrojov. V poslednej štvrtej kapitole sú porovnané prístupy k realizácii energetickej politiky oboch centier. Pri porovnaní som sa zameral na štyri hlavné oblasti vyplývajúce z predošlých troch kapitol: primárne energetické zdroje a energeticky mix, miera centralizácie, nástroje energetickej politiky a podpora obnoviteľných zdrojov energie.
Klíčová slova: Európska únia; USA; Spojené štáty americké; Energetická politika
Název práce: Přístupy k realizaci energetické politiky v EU a USA
Autor(ka) práce: Willi, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem mé bakalářské práce je porovnat přístupy k realizaci energetické politiky Evropské unie a Spojených států amerických. Celou práci jsem rozdělil do čtyř částí. V první části se zabývám energetickou bilancí obou center. Skladba, dostupnost a zásoby energetických zdrojů hrají klíčovou roli při tvorbě energetické politiky. Druhá a třetí část je věnovaná analýze energetické a ekologické politiky Spojených států a Evropské unie. Hlanvím cílem těchto dvou kapitol bude analýza energeticko-politických priorit, legislativy v oblasti energetiky, rozdělení pravomoci mezi centrem a státy, stejně jako energeticko-politických nástrojů. V poslední čtvrté kapitole jsou porovnány přístupy k realizaci energetické politiky obou center. Při porovnání jsem se zaměřil na čtyři hlavní oblasti, které vyplývají z předchozích tří kapitol: primární energetické zdroje a energetický mix, míra centralizace, nástroje energetické politiky a podpora obnovitelných zdrojů.
Klíčová slova: Energetická politika; Spojené státy; Evropská unie
Název práce: Approaches of energy policy implementations between the European Union and the United States
Autor(ka) práce: Willi, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of my bachelor thesis is to compare approaches of energy policy implementations between the European Union and the United States. The thesis is divided into four chapters. The first chapter deals with the energy balance of both centers, with focus on the most significant factors influencing the energy policy making: composition, availability and supply of energy sources. In second and third part the analysis of energy and environmental policies of the United States and the European Union is given. The main objective of these two chapters is to examine the energy-policy priorities, energy legislation, the division of powers between the centre and states, as well as energy-policy instruments. In the last chapter approaches to the implementation of energy policies of both centers are compared. Here the focus is put on four main areas arising from the previous three chapters: primary energy sources and energetic mix, the degree of centralization, instruments of energy policy and promotion of the renewable energy sources.
Klíčová slova: United Stated of America; Energy policy; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2010
Datum podání práce: 10. 5. 2011
Datum obhajoby: 6. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27391/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: