Konkurenceschopnost EU a východní rozšíření

Název práce: Konkurenceschopnost EU a východní rozšíření
Autor(ka) práce: Kamenská, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Pluskalová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
První část bakalářské práce je věnována obecnému vymezení pojmu konkurenceschopnost a možným způsobům jejího měření. Podrobně je rozebrán především multikriteriální přístup Světového ekonomického fóra k problematice konkurenceschopnosti. V kontextu EU je pozornost věnována Lisabonské strategii, tedy stěžejnímu dokumentu, který tvoří základ pro rozvoj konkurenceschopnosti členských zemí unie. Druhá kapitola mapuje vývoj konkurenceschopnosti dvou států východního rozšíření, a sice Estonska a Bulharska, jejichž pozice na žebříčku konkurenceschopnosti je diametrálně odlišná. Tato část upozorňuje na specifické rysy obou ekonomik, hodnotí, které faktory nejvíce přispěly k rozvoji konkurenceschopnosti a zároveň se snaží poukázat na tzv. bariéry konkurenceschopnosti, tedy na faktory, jež brání zemi v lepším umístění na žebříčku WEF. Poslední kapitola se zaměřuje na celkové zhodnocení plnění cílů lisabonského procesu jednotlivými členskými zeměmi unie a na strategii Evropa 2020, která kontinuálně navazuje na Lisabonskou strategii a představuje tak novou reformní agendu druhé dekády 2010-2020.
Klíčová slova: konkurenceschopnost; strategie Evropa 2020; východní rozšíření; Estonsko; Lisabonská strategie; Bulharsko
Název práce: Competitiveness of the EU and the eastern enlargement
Autor(ka) práce: Kamenská, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Pluskalová, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis is divided into three chapters. The first chapter brings different views of a term competitiveness and its measurement. A special attention is paid to the approach of the World Economic Forum to competitiveness. In this chapter, the Lisbon strategy is also mentioned. The Lisbon strategy is a strategic document of the EU, covering the decade 2000-2010, whose aim was to make the EU "the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world capable of sustainable economic growth with more and better jobs and greater social cohesion". The second chapter describes competitiveness of two members of the eastern enlargement Bulgaria and Estonia,whose position on the competitiveness ranking list is completely different. This chapter points out specific features of these economies, examines factors that contributed most to the growth of competitiveness and identifies competitiveness barriers that prevented a country from achieving better position on the competitiveness ranking list. The final chapter evaluates member states progress towards the Lisbon strategy goals and introduces a new reform agenda called Europe 2020.
Klíčová slova: Europe 2020 ; Estonia; Bulgaria; the Lisbon strategy; eastern enlargement; competitiveness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 12. 2010
Datum podání práce: 10. 5. 2011
Datum obhajoby: 6. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25432/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: