Internet - jeho možnosti a jeho riziká pre koncového užívateľa v Slovenskej republike

Název práce: Internet- jeho možnosti a jeho riziká pre koncového užívateľa v Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doucek, Petr
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca poskytuje prehľad možnosti a hrozieb na internete pre občana používateľa internetu, v rámci platnej Slovenskej legislatívy. Internet ako taký predstavuje špecifický zdroj informácií. Zdroj tak špecifický, že pre získanie informácií o konkrétnej veci vám už nie je potrebné utrácať hodiny a hodiny svojho voľného času, ale pripojiť sa do jeho sietí a nájsť si danú informáciu v omnoho kratšom čase. V rámci internetu platia rovnaké zákony a nariadenia ako aj pre iné zdroje informácií. Napríklad zakazuje sa reklama na tabakové výrobky, či zbrane. Takže nie je na ňom možné vykonávať ľubovoľnú činnosť. Internet je pod dohľadom ministerstva informácií pôšt a telekomunikácií, a rôznych iných záujmových skupín ako napríklad skupina "Ľudia proti rasizmu", ktoré rieši prípadne porušenia narušenia zákonov, prípade sa snažia pomáhať poškodeným v rámci poradenstva. Vo svojej práci som poskytol zoznam zákonov a činností, ktoré sa nesmú vykonávať na internete v rámci legislatívy niektorých krajín, hlavne právnych noriem Slovenskej Republiky. Taktiež v práci nechýbajú rôzne štatistiky a o počte užívateľov internetu na Slovensku a o jeho vývoji spred niekoľkých rokov. Prípadne technológie aké sa využívali kedysi a aké sa využívajú dnes k pripojeniu do internetu. V druhej kapitole je zverejnená história internetu a to ako vznikol, ako sa vyvíjal, za akým účelom, jeho špecifiká. Taktiež sú tam uverejnené ceny na služby poskytované na pripojenie do internetu na Slovensku v minulých rokoch. V závere práce je uvedený zoznam potenciálnych hrozieb, ktoré je možné očakávať v dôsledku využitia prostredia internetu. Hrozbami zo strany psychicky narušených jedincov, hackerov až do každodenných hrozieb plynúcich z využívania internetu v bežnom živote.
Klíčová slova: Informácia; Internet; Zákon; Reklama; Autor
Název práce: Internet - jeho možnosti a jeho riziká pre koncového užívateľa v Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doucek, Petr
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce poskytuje přehled možností a hrozeb na internetu pro občana uživatele internetu v rámci platné slovenské legislativy. Internet jako takový představuje specifický zdroj informací. Zdroj tak specifický, že pro získání informací o konkrétní věci už nepotřebujete trávit hodiny a hodiny svého volného času, ale připojit se do jeho sítí a najít si danou informaci v mnohem kratším čase. V rámci internetu platí stejné zákony a nařízení jako pro jiné zdroje informací. Například zakazuje se reklama na tabákové výrobky či zbraně. Takže na něm není možné vykonávat libovolnou činnost. Internet je pod dohledem ministerstva informací, pošt a telekomunikací, a různých jiných zájmových skupin jako například skupina "Lidé proti rasismu", které řeší případné porušení narušení zákonů, případně se snaží pomáhat poškozeným v rámci poradenství. Ve své práci jsem poskytl seznam zákonů a činností, které se nesmějí vykonávat na internetu v rámci legislativy některých zemí, hlavně právních norem Slovenské republiky. Taktéž v práci nechybějí různé statistiky o počtu uživatelů internetu na Slovensku a o jeho vývoji zpřed několika let. Případně technologie jaké se využívaly kdysi a jaké se využívají dnes k připojení k internetu. V druhé kapitole je zveřejněná historie internetu a to jak vznikl, jak se vyvíjel, za jakým účelem, jeho specifika. Taktéž jsou tam uveřejněné ceny za služby poskytované na připojení k internetu na Slovensku v minulých letech. V závěru práce je uvedený seznam potenciálních hrozeb, které je možné očekávat v důsledku využití prostředí internetu. Hrozbami ze strany psychicky narušených jedinců, hackerů až do každodenních hrozeb plynoucích z využívání internetu v běžném životě.
Klíčová slova: reklama; informace; zákon; autor; Internet
Název práce: Interne t- its opportunities and its risks for end-user in the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Schramm, Michal
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Doucek, Petr
Oponenti práce: Sokolovský, František
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis provides an overview of possibilities, potential risks and threats on the Internet to citizens as its users, in scope of valid Slovak legislative. The Internet as such presents a specific source of information. It is so specific that in order to get any information about a particular thing one does not need to spend hours of his/her free time, but just to log onto the network and find the information in a much shorter time. The laws and regulations for using the Internet are the same as for other information sources. For example, advertising of tobacco products or weapons is prohibited. Hence it is impossible to carry out any illegal activity. The Internet is supervised by the Ministry of Information Posts and Telecommunications of Slovakian republic as well as other various interest groups like the "People Against Racism", dealing with the breach of laws or seeking to help victims in a way of consultancies. In my bachelor thesis I have provided a list of laws and actions that may not to be carried out on the Internet within legal systems of some countries, particularly within that of the Slovak Republic. In the thesis there are also present various statistics on number of Internet users in Slovakia and from its development several years ago as well as technologies which were used in the past in comparison to what today is used for connecting to the Internet. The second chapter is dedicated to the history of the Internet, how it has evolved, for what purpose etc. In addition differences in prices of Internet providers in Slovakia compared to previous years are released too. In the end of this work a list of potential threats to the internet environment is mentioned -from impending threats by psychologically disturbed individuals or hackers to the every day threats casual users are exposed to.
Klíčová slova: Law; Internet; Author; Advertisment; Information; Writer

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 2. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2010
Datum obhajoby: 20. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24793/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: