Manažerské simulátory pro podporu strategického rozhodování v malých a středních firmách

Název práce: Manažerské simulátory pro podporu strategického rozhodování v malých a středních firmách
Autor(ka) práce: Beer, Daniela
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Mildeová, Stanislava
Oponenti práce: Adamec, Stanislav; Lacko, Branislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Malé firmy mohou na jedné straně flexibilněji reagovat na současnou ekonomickou krizi, na straně druhé na ně má velký vliv nepředvídatelnost a neustálá změna externích faktorů. Z tohoto hlediska může současná ekonomická krize přispět k rozvoji nejrůznějších manažerských simulací umožňující lepší podporu v rozhodování firmy. Toto nové přenastavení podmínek a pravidel bezesporu znamená i vytvoření nových příležitostí. Aby se malá firma mohla rychle rozhodovat, mělo by být její rozhodování podpořeno vhodným systémem na podporu rozhodování, například manažerskými simulátory na bázi systémové dynamiky, které jsou analyzovány v disertační práci, jejímž hlavním cílem je právě analýza možnosti využití manažerských simulátorů pro podporu strategického rozhodování v prostředí malých firem. Na úvod je provedena rešerše současného stavu problematiky, vymezení malého a středního podnikání a strategie firmy. V dalších částech se práce věnuje analýze využitelnosti manažerských simulátorů, která je ovlivněna dvěma hlavními faktory neúspěchu malých firem -- podkapitalizace a komplexita dnešního podnikatelského prostředí. Na těchto faktorech neúspěchu je testována využitelnost manažerských simulátorů pomocí konkrétních modelových případů sestavených v programu na podporu rozhodování. Součástí sestavení modelových případů je vymezení celkové struktury firmy z hlediska zdrojů, externích a interních vlivů, včetně faktorů "měkké povahy" a vytvoření modelu firmy, který slouží jako základ manažerského simulátoru. V rámci řešení dané problematiky je provedeno dotazníkové šetření týkající se praktického využití manažerských simulátorů v oblasti malých firem v ČR, jehož cílem bylo zjistit, zda-li jsou simulátory tohoto typu v malých firmách používány. Za hlavní vědecké přínosy a vlastní příspěvek práce lze považovat vytvoření modelových případů odrážející hlavní faktory neúspěchu malých firem a jejich možné řešení na modelových případech, které byly samostatně vytvořeny v programu pro tvorbu simulací a toto řešení bylo prakticky testováno v malé firmě, analýzu využitelnosti manažerských simulátorů v rámci ekonomicky zdatných malých firem pomocí dotazníkového šetření a na závěr formulace doporučení pro větší využitelnost manažerských simulátorů v praxi malých firem.
Klíčová slova: malé a střední firmy; manažerské simulátory; strategie firmy; manažerské rozhodování; systémová dynamika
Název práce: Business Flight Simulators for Strategy Decision Making in the Small Company Sector
Autor(ka) práce: Beer, Daniela
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Mildeová, Stanislava
Oponenti práce: Adamec, Stanislav; Lacko, Branislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Small companies can more flexible react to the present economic crise on one side, but on the other side they are very influenced by unpredictability and continous external factor changes From that reason the current economic crise can contribute to the development of various managerial simulation enabling better support in the company decision making. This new condition and rules "rebuilding" without question means also the creation of new opportunity. The decision making should be supported by suitable decision making systems to be able to quickly react, specially for small companies. This role can play business flight simulators on the basis of system dynamics, which can help small companies make strategy decision. And just the analysis of possibility how to use business flight simulators for the strategy decision in the sector of small companies is the main goal of this thesis. First the present state research had to be done and the definition of small companies and the business strategy was set. Further in this thesis the analysis of using bussines flight simulators for strategy decision making are described. This analysis is influenced by two main factors -- thin capitalization and the current business complexity - which declare the general failure in small companies sector. On these factors of failure the business flight simulator using is tested by creating models in the software for decision making support. The part of all models is the company definition from the resources view, external and internal influences including "soft" factors and the developing of the model which is the base of the business flight simulator. Within the exploring, the questionare research in the small company sector was carried out. This research should show how Czech companies use bussiness flight simulators, if they want to try them or if their decisions are supported by this kind of decision making systems. The own development of model cases reflecting these main factors of the failure and their possible solution made in the software for decision making, which was tested at one small company, the analysis of business flight simulators using by questionare research in the sector of Czech small companies and sugessted recomandation could be taken as a main and scientific benefit of this thesis.
Klíčová slova: managerial decision; business flight simulator; business strategy; system dynamics; small and intermediate companies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 9. 2005
Datum podání práce: 30. 9. 2010
Datum obhajoby: 29. 9. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/14577/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: