Nástroje pro vyhledávání informací o osobách na Internetu

Název práce: Nástroje pro vyhledávání informací o osobách na Internetu
Autor(ka) práce: Vondruška, Petr
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Luboš
Oponenti práce: Molnár, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je poskytnout shrnující pohled na problematiku vyhledávání informací o osobách na internetu a představit specifické informační zdroje pro tuto oblast a nástroje pro efektivní vyhledávání v těchto zdrojích. První část práce je věnována vymezení dané problematiky, která spadá do oblasti Open-Source Intelligence (OSINT). V práci jsou popsány pojmy jako reálná, virtuální (či online) a technická identita uživatele. Dále je popsán zpravodajský cyklus jako optimální postup při vyhledávání a zpracování informací. Další část práce je zaměřena více prakticky a popisují se v ni relevantní informační zdroje pro získávání informací o osobách. Současně jsou v této části popsány nástroje pro vyhledávání v těchto zdrojích. Popis všech zde uvedených nástrojů vychází z praktického otestování provedeného autorem práce. Většina těchto nástrojů je určena pro vyhledávání pouze v některém konkrétním informačním zdroji, přičemž tuto činnost zvládají lépe než například univerzálně zaměřené vyhledávače. Následuje srovnání vybraných komplexních nástrojů pro vyhledávání (zástupce vyhledávačů Google, metavyhledávače Professional Web Orchestra a Copernic Agent, nástroj pro vyhledávání a forenzní analýzu dat Paterva Maltego a aplikace pro vyhledávání a analýzu dat Tovek Tools). Závěrečná část práce je věnována analýze a zpracování informací s důrazem na nástroje pro grafickou vizualizaci dat nebo analýzu sociálních sítí. Tato část dále popisuje možné způsoby hodnocení relevance (kredibility získaných informací) a popis možného výstupu vyhledávání.
Klíčová slova: nástroje pro vyhledávání osob; internet; identita; pokročilé metody vyhledávání; Open-source intelligence
Název práce: Tools for searching information about people on the Internet
Autor(ka) práce: Vondruška, Petr
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Luboš
Oponenti práce: Molnár, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The purpose of this bachelor thesis is to summarize information about finding people on the Internet and to introduce specific information resources in this field and information gathering tools for effective searching in these resources. The first part introduces general view on this field, belonging to Open-source intelligence (OSINT). Terms as real identity or virtual (online) identity and technical identity are described. The Intelligence cycle is introduced as an optimal way for searching and processing information. The next part of this study is more practical and describes relevant information resources for gathering information about people. The study provides a description of tools for searching in these resources. This part is based on practical tests of described tools. Most of these tools are used specially for searching in one specific information resource and they do this work better than universal web search engines. The study provides also comparison of selected searching tools which are more complex (search engine Google, meta-search tools Professional Web Orchestra and Copernic Agent, information gathering and forensic analysis tool Paterva Maltego and complex tool for information searching and analysis Tovek Tools). The last part introduces information analysis and processing. This part includes description of tools for graphical data analysis or social network analysis. This study also describes possibility of information relevance review and description of how can final report look like.
Klíčová slova: Internet; Tools for searching people; Advanced searching techniques; Open-source intelligence; Identity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 2. 2011
Datum podání práce: 1. 5. 2011
Datum obhajoby: 20. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30280/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: