Etika v oblasti internetu

Název práce: Etika v oblasti internetu
Autor(ka) práce: Nechanický, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Toman, Prokop
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce je zaměřena na etiku v oblasti internetu. První část ukazuje stručný pohled do historie této oblasti a popisuje základní etické postoje. Druhá část se zabývá informační etikou, popisuje související etické kodexy a normy a věnuje se platné české a evropské legislativě, která souvisí s šířením informací a dat a ovlivňuje problematiku etiky na internetu. Třetí část je pak věnována praktické rovině. Řešeny jsou obecné problémy internetu a hrozby, které se v tomto prostředí nacházejí, dále je věnována pozornost plagiátorství, citační etice a elektronické korespondenci. Zapomenuto není na problematiku podnikání na internetu, ve které se snaží Evropská unie zajistit bezpečnější a čistší prostředí, sociální sítě, reklamy a médií. V neposlední řadě se v práci nalézá pohled na různorodou cenzuru internetu ve světě. Součástí třetí kapitoly je také zveřejnění průzkumu, který byl k této práci zpracován.
Klíčová slova: plagiátorství; citace; legislativa; média; sociální sítě; internet; cenzura; podnikání; standardy; etika
Název práce: Ethics on the Internet
Autor(ka) práce: Nechanický, Jakub
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Toman, Prokop
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis is focused on ethics on the Internet. The first part shows a brief glimpse into the history in this area and defines fundamental ethical positions. The second part deals with information ethics, describes ethical codes and standards and attends to valid Czech and European legislation that relates to the distributing information and data and influences ethics on the Internet. The third part is devoted to the practical level. There are solved problems of the Internet and threats, which occur there, further is laid stress on plagiarism, citation ethics and electronic correspondence. There are not omitted problems as enterprise on the Internet, where the European Union seeks to ensure safer and clearer world, social network, advertising and media. Last but not least the work includes problem of censorship on the Internet. There is also published survey, which was processed to this work.
Klíčová slova: enterprise; standards; citation; ethics; media; legislation; plagiarism; censorship; social network; Internet

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 2. 2011
Datum podání práce: 1. 5. 2011
Datum obhajoby: 21. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30122/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: