Hayek vs. Keynes: Příčiny a řešení Velké hospodářské krize (aplikace jejich metod na současnou krizi)

Název práce: Hayek vs. Keynes: Příčiny a řešení Velké hospodářské krize (aplikace jejich metod na současnou krizi)
Autor(ka) práce: Nikodym, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Czesaný, Slavoj
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Spor o účinnosti státních intervencí do ekonomiky existuje snad od nepaměti. Zvláště v období, kdy ekonomika prochází krizí je toto téma vždy o něco populárnější. Práce se vrací ke sporu dvou ekonomů, který se týkal státních zásahů a jejich dopadů na ekonomiku a také samozřejmě příčin a řešení Velké hospodářské deprese. Prvním účastníkem sporu je zástupce liberálního směru ekonomie Friedrich August von Hayek a druhým John Maynard Keynes, stoupenec státního intervencionismu. Oba samozřejmě spatřovali příčiny krize jinde a také měli různá řešení. Cílem této práce je zkoumat skutečné důvody deprese a porovnat je s teoriemi těchto dvou ekonomů. Obsahem budou i navrhovaná opatření na řešení krize, jejich analýza a výběr efektivnějšího řešení. Vzhledem k popularitě obou ekonomů i dnes práce aplikuje myšlenky liberálů a keynesiánců na současnou ekonomickou depresi a ověřuje platnost a účinnost jejich teorií.
Klíčová slova: hospodářský cyklus ; liberalismus; intervencionismus; Friedrich August von Hayek; John Maynard Keynes
Název práce: Hayek vs. Keynes: Coauses and solutions of the Great Depression and the application of their methods to the current crisis
Autor(ka) práce: Nikodym, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Czesaný, Slavoj
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The controversy about the effectiveness of government interventions in the economy exists perhaps from time immemorial. Especially at a time when the economy is in crisis, this topic is always more popular. Essay returns to the dispute of two economists, which related to state intervention and its impact on the economy and of course, causes and solutions of the Great Depression. The first privy to this controversy is a representative of the liberal economics Friedrich August von Hayek and the second competitor is John Maynard Keynes, a supporter of government interventionism. Both, of course, saw the causes of the crisis elsewhere and both had different solutions. The aim of this paper is to examine the real causes of depression and to compare them with theories of these two economists. The goal is also investigate proposed measures against depression, their analysis and selection of effective solution. Due to the popularity of both economists in these days, the paper applies ideas of liberals and Keynesians on the current economic crisis, and verifies the validity and effectiveness of their theories.
Klíčová slova: John Maynard Keynes; Friedrich August von Hayek; business cycle; interventionism; liberalism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2010
Datum podání práce: 28. 2. 2011
Datum obhajoby: 21. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27948/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: