Historie a vývoj migrace z Turecka do Německa

Název práce: Historie a vývoj migrace z Turecka do Německa
Autor(ka) práce: Zákostelná, Lucie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kačerová, Eva
Oponenti práce: Řezanka, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je popsat historii a vývoj imigrace z Turecka do Německa. Zároveň provést srovnání turecké populace, německé populace a populace Turků v Německu. V první kapitole jsou uvedeny informace o imigračních tocích, jejich důvodech a co způsobily. V této části je popsána imigrace pracovní, imigrace rodinných příslušníků a příchod žadatelů o azyl. Historie je doplněna grafy, na kterých lze sledovat vývoj počtu cizinců v Německu a vývoj počtu osob přicházejících z Turecka. Druhá kapitola je věnována tématu cizinci a zisk německého státního občanství. Jsou zde uvedeny způsoby, jak dospělý imigrant a dítě narozené rodičům, kdy alespoň jeden rodič je imigrant, mohou získat německé státní občanství. Na konci této kapitoly je popsána skupina naturalizovaných podle údajů v roce 2009. Kapitola je taktéž doplněna grafy, ze kterých lze vyčíst například vývoj počtu naturalizovaných cizinců a Turků v Německu. Třetí kapitola srovnává populaci tureckou, německou a populaci Turků v Německu. Populace Turků v Německu zahrnuje osoby, které imigrovaly do Německa a mají stále turecké státní občanství, čili neprošly procesem naturalizace. Pohlavní a věková struktura populací je zobrazena pomocí věkových pyramid. Zároveň jsou zde popsány rozdíly v pohlavní a věkové struktuře mezi roky 2000, 2010 v jednotlivých populacích. V tomto oddílu jsou uvedeny i důvody, proč demografická struktura Turků v Německu vypadá odlišně. Nakonec jsou zde porovnány tři zmíněné populace v letech 2000 a 2007-2010 pomocí výše průměrného věku, biologických generací a indexu stáří. Následují ekonomické generace a index hospodářského zatížení, index zeleného a šedého zatížení. Závěr této práce je, že populace Turků v Německu se svojí demografickou strukturou přibližuje spíše turecké populaci než německé. Dá se však očekávat, že další generace se budou postupně svým demografickým chováním přibližovat německému chování.
Klíčová slova: Německo; naturalizace; azylanti; pracovní migrace; turecká populace; demografická struktura populace
Název práce: History and process of migration from Turkey to Germany
Autor(ka) práce: Zákostelná, Lucie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kačerová, Eva
Oponenti práce: Řezanka, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main purpose of my thesis is to describe history and process of immigration from Turkey to Germany. The secondary aim is to provide a comparison of Turkish population, German population and Turkish ethnic community in Germany. The first chapter deals with immigration flows, their motives and consequences. Moreover, it is targeted on labor immigration, followed by their wider family members and later also asylum seekers. The thesis is enlarged by graphic charts showing developments of foreign population in Germany, specifically incoming Turkish people. The second chapter is devoted to the topic of foreigners and the process of gaining German citizenship. There are defined various instances of a way of becoming a German citizen. At the end of this chapter I provide a description of a group naturalized in 2009. This chapter is also supplemented with graphs showing for example numbers of naturalized foreigners and Turks in Germany. The third chapters is concerned with a comparison of Turkish population, German population and ethnic Turks living in Germany, or let us say people who immigrated to Germany and still have their Turkish citizenship, meaning they were not involved in naturalization process. Further on there is a comparison of those groups facilitating population pyramids. Further on I present some evidence of differences in age and sex structure in between years 2000 and 2010 in the particular populations. This part also provides the reasons, why the demographic structure of Turks in Germany is different. The closure of my thesis contains the comparison of the three populations in between years 2000 and 2007-2010 using mean age, biological generations and ratio of seniority. This is followed by economical generations and total dependency ratio then junior and senior dependency ratio. The conclusion of this thesis is that the ethnic Turks living in Germany is approaching its demographic structure to the Turkish population rather than German population. It is however expected that the next generations will be gradually approaching their demographic behavior to German behavior.
Klíčová slova: naturalization; labor migration; demographic structure of population; Germany; Turkish population; refugees

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2011
Datum podání práce: 11. 5. 2011
Datum obhajoby: 23. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30830/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: