Štíhlý podnik

Název práce: Štíhly podnik
Autor(ka) práce: Trnovská, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Košturiak, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Meniace sa ekonomické podmienky, globálne a lokálne, spôsobili v posledných rokoch narastajúci záujem o nové manažérske prístupy. Do popredia sa neustále dostáva zavádzanie štíhlych systémov, a práve témou štíhleho podniku sa zaoberá táto bakalárska práca. V prvej časti sa práca zameriava na históriu vývoja štíhleho podniku, jeho charakteristiku a základné princípy, metódy a prvky, ktoré takýto podnik aplikuje. Zaoberá sa aj ekonomickými aspektmi, ktoré prináša zoštíhľovanie. Praktická časť sa zaoberá analýzou implementácie štíhlych prvkov vo výrobnom podniku OMS, spol. s.r.o. Spoločnosť je jedným z najväčších výrobcov svietidiel v strednej a východnej Európe. V posledných rokoch realizovala veľa projektov a zmien v oblasti zoštíhľovania, veľa systémov je v spoločnosti už dnes uplatňovaných alebo ich zavádzanie je už v pokročilom štádiu. Táto časť spomína aj určité problémy, ktoré sa popri implementácii prvkov vyskytli a návrhy na ich riešenia.
Klíčová slova: Štíhle pracovisko; Štíhla výroba; Štíhly podnik; TPM; Kaizen
Název práce: Štíhlý podnik
Autor(ka) práce: Trnovská, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Košturiak, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Měnící se ekonomické podmínky, globálně a lokálně, způsobili v posledních letech narůstající zájem o nové manažerské přístupy. Do popředí se neustále dostává zavádění štíhlých systémů, a právě tématem štíhlého podniku se zaobírá tahle bakalářská práce. V první části se práce zaměřuje na historii vývoje štíhlého podniku, jeho charakteristiku a základní principy, metody a prvky, které takovýhle podnik aplikuje. Zaobírá se i ekonomickými aspekty, které přináší zeštíhlování. Praktická část se zaobírá analýzou implementace štíhlých prvků ve výrobním podniku OMS, spol. s.r.o. Společnost je jedním z největších výrobců svítidel v střední a východní Evropě. V posledních letech realizovala mnoho projektů a změn v oblasti zeštíhlování, mnoho systémů je v společnosti už dnes uplatňovaných anebo jejich zavádění je už v pokročilém stádiu. Tato část zmiňuje i určité problémy, které se vedle implementace prvků vyskytli a návrhy na jejich řešení.
Klíčová slova: TPM; Kaizen; Štíhlé pracoviště; Štíhlá výroba; Štíhlý podnik
Název práce: Lean Enterprise
Autor(ka) práce: Trnovská, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Košturiak, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In the recent years, the ever changing economic conditions, be it on a global or local market, have caused an increasing amount of interest in management approaches. The new trend seems to be the implementation of so-called lean systems, and it is exactly the theme of a lean enterprise that this bachelor's thesis strives to delve into. The first part of the thesis focuses on portraying the historic events that led to the creation of the concept of a lean enterprise, its characteristics, basic principles, methods and elements that this enterprise applies in its functioning. It also delves into economic aspects that the process of leaning includes. The practical part focuses on analysis of lean elements implementation in the production company OMS, spol. s.r.o. This company is one of the largest producers of luminary products in the Central and Eastern Europe. In the recent years, it has realised a number of projects and changes in the area of leaning. Many of the systems have already been incorporated into the company, or are being prepared for that very purpose. This part also mentions certain problems that have occurred while implementing the lean elements, and possible solutions to these problems.
Klíčová slova: TPM; Kaizen; Lean workplace; Lean enterprise; Lean manufacturing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 1. 2011
Datum podání práce: 31. 5. 2011
Datum obhajoby: 23. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29912/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: