Mikrofinance a mikroúvěry v rozvojových zemích

Název práce: Mikrofinancie a mikroúvery v rozvojových krajinách
Autor(ka) práce: Harmincová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným zámerom bakalárskej práce je zhrnúť dostupné poznatky z oblasti mikrofinancovania a mikroúverov v rozvojových krajinách a zhodnotiť efektivitu mikrofinančných inštitúcií podľa typu. Práca sa ďalej zaoberá zvýšeným výskytom morálneho hazardu na oboch stranách mikrofinancovania, z čoho vyplýva značný dôraz na bariéry vstupu na mikrofinančný trh, reguláciu a dohľad nad mikrofinančnými inštitúciami a náležitý legislatívny rámec. Napriek faktu, že doterajšie výskumy vplyvu mikrofinancovania na životnú úroveň obyvateľstva na hranici chudoby sú zamerané prevažne na zvýšenie ekonomickej životnej úrovne, práca posudzuje aj vplyvy mikrofinancovania na ostatné (napr. sociálne) aspekty života. Práca v zhode s množstvom doteraz publikovaných výskumov konštatuje vyššiu efektivitu u neziskových mikrofinančných inštitúcií, rovnako ako väčší spoločenský prínos týchto inštitúcií a organizácií v porovnaní so ziskovými.
Klíčová slova: Rozvojové krajiny; Mikroúvery; Mikrofinancie
Název práce: Mikrofinance a mikroúvěry v rozvojových zemích
Autor(ka) práce: Harmincová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním záměrem bakalářské práce je shrnout dostupné poznatky z oblasti mikrofinancování a mikroúvěrů v rozvojových zemích a zhodnotit efektivitu mikrofinančních institucí dle typu. Práce se dále zabývá zvýšeným výskytem morálního hazardu na obou stranách mikrofinan- cování, z čehož vyplývá značný důraz na bariéry vstupu na mikrofinanční trh, regulaci a dohled nad mikrofinančními institucemi a náležitý legislativní rámec. Navzdory faktu, že dosavadní výzkumy dopadu mikrofinancování na životní úroveň obyvatelstva na hranici chudoby jsou zaměřeny převážně na zvýšení ekonomické životní úrovně, práce posuzuje i dopady mikrofinancování na ostatní (např. sociální) aspekty života. Práce ve shodě s množ- stvím dosud publikovaných výzkumů konstatuje vyšší efektivitu u neziskových mikrofinančních institucí, stejně jako větší společenský přínos těchto institucí a organizací ve srovnání se ziskovými.
Klíčová slova: Mikrofinance; Rozvojové země; Mikroúvěry
Název práce: Microfinance and microcredit in developing countries
Autor(ka) práce: Harmincová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zetek, Pavel
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of the baccalaureate thesis is to summarize the available knowledge in the field of microfinance and microcredit in developing countries and assess the effectiveness of microfinance institutions sorted by type. The thesis also deals with the increased incidence of moral hazard on both sides of microfinancial services, resulting in a considerable emphasis on barriers to entry the microfinancial market, regulation and supervision of microfinance institutions and an appropriate legislative framework. Despite the fact that previous research works of the impact of microfinance on the standard of poor inhabitants' living are mainly focused on the economic side of the issue, the thesis assesses the impact of microfinance on the other (e.g. social) aspects of life. In accordance with quantity of published research documents, author states higher efficiency declared by non-profit microfinance institutions, as well as greater social benefit of such institutions and organizations.
Klíčová slova: Microcredit; Developing countries; Microfinance

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 3. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 27. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31491/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: