EXIMBANKA SR

Název práce: EXIMBANKA SR
Autor(ka) práce: Pravotiak, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je predstaviť princípy fungovania Exportno-importnej banky SR v oblasti poskytovania štátnej podpory financovania a poisťovania vývozných úverov a zhodnotiť jej význam pre slovenský export na základe analýzy doterajšej činnosti. Prvá časť je venovaná úverovému riziku z pohľadu exportno-úverových agentúr a možnosti jeho zníženia prostredníctvom poistenia. Teoretickú časť uzatvárajú medzinárodné pravidlá a dohody pre financovanie a poistenie vývozných úverov so štátnou podporou. Druhá časť je venovaná významu exportu pre Slovenskú republiku a predstaveniu exportnej stratégie zo strany štátu. Posledná časť je venovaná samotnej EXIMBANKE SR, v ktorej sú predstavené princípy hospodárenia a analýza činnosti za roky 2006 -- 2010 z hľadiska podpory exportu. Na základe jej výsledkov je význam EXIMBANKY SR pre slovenský export hodnotený pozitívne.
Klíčová slova: poistenie vývozných úverov; politické riziká; komerčné riziká; financovanie vývozných úverov; EXIMBANKA SR
Název práce: EXIMBANKA SR
Autor(ka) práce: Pravotiak, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je představit principy fungování Exportně-importní banky SR v oblasti poskytování státní podpory financování a pojištění vývozních úvěrů a zhodnotit její význam pro slovenský export na základě analýzy dosavadní činnosti. První část je věnována úvěrovému riziku z pohledu exportně-úvěrových agentur a možnosti jeho snížení prostřednictvím pojištění. Teoretickou část uzavírají mezinárodní pravidla a dohody pro financování a pojištění vývozních úvěrů se státní podporou. Druhá část je věnována významu exportu pro Slovenskou republiku a představení exportní strategie ze strany státu. Poslední část je věnována samotné EXIMBANCE SR, ve které jsou představeny principy hospodaření a analýza činnosti za období 2006 - 2010 z hlediska podpory exportu. Na základě jejích výsledků je význam EXIMBANKY SR pro slovenský export hodnocen pozitivně.
Klíčová slova: pojištění vývozních úvěrů; EXIMBANKA SR; politická rizika; financování vývozních úvarů; komerční rizika
Název práce: EXIMBANKA SR
Autor(ka) práce: Pravotiak, Peter
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor's thesis is to introduce the principles of operating of the Export-import bank of Slovakia in the area of providing official state support for export credits and to evaluate its significance for Slovak export on the basis of the existing activities analysis. The first part deals with credit risks from the point of view of export-credit agencies and the possibilities of its reducing via insurance. The theoretical part ends with international rules and agreements on financing and insurance of export credits with the state support. The second part deals with the importance of export for the Slovak republic and the introduction of the government exporting strategy. The last part is dedicated to the EXIMBANK SR itself, in which there are introduced the principles of management and the analysis of the activities in years 2006 and 2010 with focus on the support of the export. On the basis of its results the importance of EXIMBANK SR is significant for the Slovak export.
Klíčová slova: political risk; export credit insurance; commercial risk; export credit financing; EXIMBANKA SR

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 1. 2011
Datum podání práce: 6. 6. 2011
Datum obhajoby: 27. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29999/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: