Vývoj spotřeby domácností v České republice

Název práce: Vývoj spotreby domácností v Českej republike
Autor(ka) práce: Laki, Roland
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Sirůček, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Domácnosti so svojou spotrebou a úsporami zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní ekonomiky v Českej republike. Cieľom tejto práce je analyzovať vývoj spotreby domácností od roku 1995, dôvody ktoré zapríčinili daný vývoj a taktiež predpoklad ich vývoja do budúcnosti. K naplneniu tochto cieľa boli využité hlavne informačné zdroje z databázy Českého štatistického úradu. Kôli majoritnému zastúpeniu tochto informačného zdroja bola využitá a v teoretickej časti aj uvedená metodika výpočtu jednotlivých ukazovateľov práve podľa Českého štatistického úradu. V analytickej časti je následná analýza spotreby domácností podľa uvedenej metodiky a jednotlivé dôvody tejto spotreby. Vplyvy, ktoré pôsobili na spotrebné rozhodovanie, sú zhrnuté v závere práce a taktiež aj predpoklad vývoja spotreby domácností vychádzajúci z vývoja z predchádzajúcich rokov.
Klíčová slova: Spotreba; Hrubý domáci produkt; Vývoj; Domácnosti
Název práce: Vývoj spotřeby domácností v České republice
Autor(ka) práce: Laki, Roland
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Sirůček, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Domácnosti se svojí spotřebou a úsporami sehrávají důležitou úlohu ve fungování ekonomiky v České republice. Cílem této práce je analyzovat vývoj spotřeby domácností od roku 1995, důvody které zapříčinily daný vývoj a taktéž předpoklad jejich vývoje do budoucnosti. K naplnění tohoto cíle byly využité hlavně informační zdroje z databáze Českého statistického úřadu. Kvůli majoritnímu zastoupení tohoto informačního zdroje byla využita a v teoretické části i uvedena metodika výpočtu jednotlivých ukazatelů právě podle Českého statistického úřadu. V analytické části je následná analýza spotřeby domácností podle uvedené metodiky a jednotlivé důvody této spotřeby. Vlivy, které působily na spotřební rozhodování, jsou shrnuté v závěru práce a taktéž i předpoklad vývoje spotřeby domácností vycházející z vývoje předcházejících let.
Klíčová slova: Hrubý domácí produkt; Vývoj; Spotřeba; Domácnosti
Název práce: Households´ consumption development in Czech reublic
Autor(ka) práce: Laki, Roland
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Sirůček, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Households with their consumption and savings play very important role when it comes to right functioning of Czech republic economy. The main goal of my thesis is to analyse the development of households' consumption since 1995, reasons for this development and to predict the future development. To achieve the goal I mostly used data from the Czech Statistical Office. Due to this fact I also defined methodology of index calculations in theoretical part the way the Czech Statistical Office did it. The analytical part contains an analysis of households' consumption according to mentioned methodology and particular reasons for the consumption. In conclusion, I noted the important decisions are being made in consumption and prognosis of future households' consumption based on the development in previous years.
Klíčová slova: Consumption; Gross Domestic Product; Development; Households

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 1. 2011
Datum podání práce: 31. 5. 2011
Datum obhajoby: 27. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29998/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: