Specifika německého pojetí finanční analýzy a možnosti jejich implementace do české metodiky

Název práce: Specifika německého pojetí finanční analýzy a možnosti jejich implementace do české metodiky
Autor(ka) práce: Šmídová, Radana
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Grünwald, Rolf
Oponenti práce: Holečková, Jaroslava; Hrvoľová, Božena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem disertační práce jsou specifika německého pojetí finanční analýzy a možnosti jejich implementace do české metodiky. V české odborné literatuře zabývající se finanční analýzou zaznamenáváme odkazy na prameny v německém jazyce jen výjimečně. Z toho důvodu se stalo studium německo-jazyčné literatury, inspirace německými autory a hledání námětů orientovaných na doplnění u nás obvyklých metod finanční analýzy předmětem mé disertační práce. Zadání disertační práce vychází z hypotézy, že metody finanční analýzy, specifické pro díla německy píšících autorů, obsahují prvky, které lze účelně uplatnit také v naší praxi. Disertační práce si proto klade za úkol vypracovat studii specifik finanční analýzy, typických pro díla německy píšících autorů, s cílem poskytnout náměty na doplnění u nás obvyklých metod externí finanční analýzy. V disertační práci jsem představila na základě široké rešerše spektrum metodických prvků, zaznamenaných u předních německy píšících autorů, a v závěru jsem navrhla ty, které si, podle mého názoru, zaslouží začlenění mezi standardní nástroje používané u nás. Navrhla jsem pořádací soustavu pro analýzu platební schopnosti v krátkém období, zobrazující prospektivní schopnost podniku uhrazovat krátkodobé neúročené dluhy, krátkodobé úročené dluhy a úroky. Empirická studie demonstrovala přednosti pořádací soustavy ukazatelů likvidity, založené na námětech na doplnění metod finanční analýzy, inspirovaných německou odbornou literaturou. Podařilo se specifikovat 16 námětů, jak navázat u nás na specifické metodické prvky, které doporučují německy píšící autoři. Náměty na doplnění u nás obvyklých metodických přístupů představují zejména přínos k výraznějšímu zaměření externí finanční analýzy na predikci finanční pozice v krátkodobém horizontu.
Klíčová slova: soustavy ukazatelů; specifika německého pojetí; finanční analýza
Název práce: The specifics of German conception of financial analysis and possibilities of their implementing into Czech methodology
Autor(ka) práce: Šmídová, Radana
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Grünwald, Rolf
Oponenti práce: Holečková, Jaroslava; Hrvoľová, Božena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The theme of my dissertation is the specifics of German conception of financial analysis and possibilities of their implementing into Czech methodology. In Czech literature which deals with financial analysis we can encounter references to German sources very rarely. With regard to this I have chosen to explore German literature, to get inspired by German authors and to look for ideas which may help to contribute to common method of financial analysis in the Czech Republic. The assignment of my dissertation comes out from the hypothesis that methods of financial analysis used by German-writing authors incorporate elements that can be implemented in our practice. This dissertation therefore has the goal to develop the study of financial analysis specifics that are typical for German authors with the objective to suggest ideas to improve common methods of Czech external financial analysis. Based on the wide recherché I introduced in the dissertation a spectrum of methodological elements recorded at influential German-writing authors and in the end I suggested those elements that should be incorporated into our methodology. I suggested financial ratio system for analyzing short-term financial solvency that shows prospective ability of company to cover short-term non-interest debts, short-term interest debts and interest. The empirical study presented the advantages of financial ratio system of liquidity ratios based on ideas to be incorporated into methodology of financial analysis inspired by German literature. I managed to specify 16 ideas how to built up (in the Czech Republic) on specific methodology elements that are suggested by German authors. The suggestions of replenishment of common Czech methodology approaches mainly represent a benefit in more significant focusing of external financial analysis on prediction of financial situation in short term period.
Klíčová slova: financial ratio system ; specifics of German conception ; financial analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2004
Datum podání práce: 2. 9. 2009
Datum obhajoby: 25. 5. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21360/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: