Lokalizace a přizpůsobení metodiky OpenUP

Název práce: Lokalizace a přizpůsobení metodiky OpenUP
Autor(ka) práce: Rejnková, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Stanovská, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V současné době existuje velké množství metodik, které je možné použít na projektech vývoje IS/ICT. Kromě tradičních rigorózních metodik jako je Rational Unified Process (RUP) se jedná o metodiky agilní, které jsou charakteristické svým pozitivním přístupem ke změnám a iterativním vývojem s velmi krátkými iteracemi. Jednou z agilních metodik, která ale zároveň respektuje i principy využívané v metodikách rigorózních, je metodika OpenUP. Tato metodika nabízí množinu praktik, které může úspěšně a efektivně využívat téměř každý projektový tým, ale zároveň respektuje to, že každý projekt je unikátní a z tohoto důvodu umožňuje rozšířit a měnit svůj obsah podle specifických požadavků. Hlavním cílem této diplomové práce je lokalizovat a přizpůsobit metodiku OpenUP pro projekty probíhající v rámci výuky softwarového inženýrství na Vysoké škole ekonomické v Praze. Metodiku MMSP (Metodika pro Malé Softwarové Projekty), která je tímto způsobem vytvořena, je možné využít i pro menší projekty v praxi. Diplomová práce dále sleduje i cíle další, a to především nalezení a charakterizaci nástrojů vhodných pro další správu a přizpůsobení metodiky. Těchto cílů bylo dosaženo analýzou různorodých zdrojů o metodice OpenUP, projektech vývoje informačních systémů a metodikách budování IS/ICT. Výsledná metodika MMSP byla vytvořena nejen na základě těchto informací, ale i praktických zkušeností z projektů probíhajících v rámci výuky na Vysoké škole ekonomické v Praze a konzultací problematiky s odborníky z praxe. Hlavním přínosem diplomové práce je kompletní česká metodika MMSP, kterou je možné využít jak na školních, tak reálných projektech vývoje IS/ICT. Metodika MMSP je dostupná ve formě, kterou je možné jednoduše převzít a dále spravovat a přizpůsobovat.
Klíčová slova: projekt vývoje IS/ICT; agilní metodika; nástroje pro správu metodiky; metodika budování IS/ICT; OpenUP
Název práce: Localization and customization of OpenUP methodology
Autor(ka) práce: Rejnková, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Stanovská, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
These days there are a lot of methodologies which can be used for IS/ICT implementation projects. Apart from traditional rigorous methodologies such as Rational Unified Process (RUP), there are also agile methodologies, which are characterized by positive approach to change and iterative development with very short iterations. One of these methodologies is OpenUP, which combines both agile and rigorous principles. OpenUP covers the most important factors necessary to focus on during software development, but on the other hand it also respects the fact that each project is unique. That is why it offers the possibility to extend or customize its content for specific requirements. The main objective of this diploma is to localize and customize OpenUP methodology for the projects which are running within the courses of software engineering at the University of Economics in Prague. The result if this customization and localization is a methodology suitable for small software projects called MMSP. This diploma also pursues other objectives like to find and characterize tools suitable for administration and customization of the methodology. These objectives were achieved by deep analysis of various sources about OpenUP methodology, information system development projects and methodologies of IS/ICT development. The resulting methodology was not only based on these information but it also results from experiences and best practices from the projects at the University of Economics in Prague and from consultations with experts in practice. The key benefit of this diploma is a complete Czech localized methodology MMSP which can be used both for school and real projects of IS/ICT development. MMSP is available in a form that can be easily embraced, further customized and administrated.
Klíčová slova: IS/ICT development project; agile methodology; IS/ICT development methodology; methodology management tools; OpenUP

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 10. 2010
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 22. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27742/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: