Tvorba dashboardů v nástroji QlikView

Název práce: Tvorba dashboardov v nástroji QlikView
Autor(ka) práce: Staško, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou performance dashboardov a nástrojom QlikView slúžiacim na tvorbu týchto dashboardov. Text práce je rozdelený na sedem častí. Prvá a druhá časť sa spolu zameriavajú na vymedzenie teoretických základov oblastí Business Intelligence a Corporate Performance Management, ktoré sú východiskom pre performance dashboardy. Ťažisko tretej časti spočíva vo vymedzení pojmu performance dashboard a ozrejmení jeho hlavných výhod a prínosov pre podnik. Dôležitou súčasťou je aj popis zloženia performance dashboardov z hľadiska ich použiteľnosti, vrstevnej štruktúry a rozdelenia na jednotlivé typy. Štvrtá časť analyzuje existujúce kritériá pre hodnotenie nástrojov na tvorbu dashboardov. Jej cieľom je na základe tejto analýzy vytvoriť vlastný zoznam kritérií pre hodnotenie týchto nástrojov. Piata časť sa orientuje na popis platformy QlikView. Poskytuje prehľad o tejto platforme z hľadiska jej najdôležitejších komponentov a ich účelu a taktiež poskytuje pohľad na základnú architektúru tejto platformy, ktorú porovnáva s architektúrou tradičných BI riešení. Šiesta časť popisuje základné princípy práce v QlikView. Jej zámerom je na ukážkových príkladoch demonštrovať základný postup pri tvorbe dokumentov (dashboardov) v tomto prostredí, ktorý má slúžiť aj ako jednoduchý návod pre začínajúcich užívateľov tohto nástroja. Posledná siedma časť sa zaoberá zhodnotením nástroja QlikView. Jej hlavným cieľom je posúdiť možnosti a schopnosti tohto nástroja pre tvorbu dashboardov na základe vopred stanovených kritérií, ktoré sú aplikované na tento nástroj pri jeho hodnotení.
Klíčová slova: hodnotiace kritériá; QlikView; performance dashboard; Business Intelligence
Název práce: Tvorba dashboardů v nástroji QlikView
Autor(ka) práce: Staško, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou performance dashboardů a nástrojem QlikView sloužícím pro tvorbu těchto dashboardů. Text práce je rozdělen na sedm částí. První a druhá část se spolu zaměřují na vymezení teoretických základů oblastí Business Intelligence a Corporate Performance Management, které jsou východiskem pro performance dashboardy. Těžiště třetí části spočívá ve vymezení pojmu performance dashboard a vyjasnění jeho hlavních výhod a přínosů pro podnik. Důležitou součástí je i popis složení performance dashboardů z hlediska jejich použitelnosti, vrstevnaté struktury a rozdělení na jednotlivé typy. Čtvrtá část analyzuje stávající kritéria pro hodnocení nástrojů pro tvorbu dashboardů. Jejím cílem je na základě této analýzy vytvořit vlastní seznam kritérií pro hodnocení těchto nástrojů. Pátá část se orientuje na popis platformy QlikView. Poskytuje přehled o této platformě z hlediska její nejdůležitějších komponent a jejich účelu a také poskytuje pohled na základní architekturu této platformy, kterou porovnává s architekturou tradičních BI řešení. Šestá část popisuje základní principy práce v QlikView. Jejím záměrem je na ukázkových příkladech demonstrovat základní postup při tvorbě dokumentů (dashboardů) v tomto prostředí, který má sloužit i jako jednoduchý návod pro začínající uživatele tohoto nástroje. Poslední sedmá část se zabývá zhodnocením nástroje QlikView. Jejím hlavním cílem je posoudit možnosti a schopnosti tohoto nástroje pro tvorbu dashboardů na základě předem stanovených kritérií, které jsou aplikovány na tento nástroj při jeho hodnocení.
Klíčová slova: Business Intelligence; QlikView; hodnotiace kritériá; performance dashboard
Název práce: Creation of dashboards in the tool QlikView
Autor(ka) práce: Staško, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with performance dashboards and QlikView tool which serves for creation of these dashboards. The work is divided into seven parts. The first and the second part together focus on defining the theoretical foundations of Business Intelligence and Corporate Performance Management, which create basis for performance dashboards. The focus of the third part lies in definition of term performance dashboard and clarifying its major advantages and benefits for a company. An important part is also the description of performance dashboard composition in terms of their usability, layered structure and division into various types. The forth part analyses existing criteria for evaluating of tools dedicated for creation of dashboards. Its goal is, according to the forgone analysis, to make the own list of criteria for evaluating these tools. The aim of the fifth part of this work is to describe QlikView platform. It provides a brief overview of the platform in terms of its most important components and their purpose and also provides an insight into basic architecture of this platform and compares it with traditional BI solutions. The sixth part describes basic principles of work in QlikView. Its goal is to demonstrate the basic procedure of dashboards creation in this environment on sample examples, which should also serve as a simple guide for beginner users of this tool. The last seventh part deals with evaluation of QlikView solution. Its main purpose is to review possibilities and capabilities of this tool for dashboard creation according to the predetermined criteria which are applied to the tool during its evaluation.
Klíčová slova: performance dashboard; Business Intelligence; QlikView; evaluation criteria

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 3. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 23. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31427/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: