Platforma Microsoft jako služba z pohledu poskytovatele

Název práce: Platforma Microsoft jako služba z pohledu poskytovatele
Autor(ka) práce: Krejča, Robert
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gála, Libor
Oponenti práce: Cihelka, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá pronájmem platformy společnosti Microsoft jako služby z pohledu poskytovatele. Cílem této práce je identifikace a charakteristika aktivit, které musí zájemce o poskytování platformy Microsoft jako služby realizovat, aby byl v tomto oboru úspěšný. V úvodní části práce jsou vysvětleny jednak základní pojmy týkající se poskytování IT služeb prostřednictvím sítě Internet, které je též známé pod názvem cloud computing, a dále je pak objasněno, co je to platforma Microsoft, jakým způsobem může být pronajímána, kdo může být jejím poskytovatelem a za jakých podmínek se jím může stát. Poslední část práce identifikuje základní aktivity nezbytné k tomu, aby se zájemce o poskytování platformy Microsoft jako služby mohl stát jejím poskytovatelem. Tyto aktivity jsou z důvodů přehlednosti rozděleny do více okruhů, kterými jsou aktivity spojené s vyhověním podmínkám společnosti Microsoft, aktivity spojené s vybudováním infrastruktury, aktivity spojené s poskytováním platformy a aktivity spojené se zabezpečením platformy. Autor jednotlivé aktivity následně vysvětluje a snaží se nastínit jejich úskalí.
Klíčová slova: SPLA distributor; cloud computing; Service Provider License Agreement; Microsoft; cloud poskytovatel; platforma
Název práce: Microsoft's Platform as a Service from the Provider's Perspective
Autor(ka) práce: Krejča, Robert
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Gála, Libor
Oponenti práce: Cihelka, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work deals with providing of a Microsoft's platform as a service from the view of the provider. The goal of this work is to identify and characterize activities which must be taken by a company interested in providing the Microsoft's platform as a service, in order to be successful. In the preliminary part of the work, basic concepts of providing IT services over the Internet, also known as a cloud computing, are described. Author further clarifies what exactly Microsoft's platform is, how it can be provided, who can become a provider and what conditions need to be fulfill in order to happen so. The final part of this work identifies basic activities that are necessary to be taken for a company interested in providing Microsoft's platform as a service to actually become a provider. To make sure that all the activities are well understood, author classifies them in to four dimensions. These dimensions are activities related to fulfill Microsoft's conditions, activities related to build an infrastructure, activities related to providing the platform and finally activities related to securing the platform. All the activities are then described in the detail and author tries to point out all the weak aspects of each activity.
Klíčová slova: SPLA Resseler; Service Provider License Agreement; platform; Microsoft; cloud provider; cloud computing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 24. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30776/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: