Problematika RTO a RPO v řízení kontinuity

Název práce: Problematika RTO a RPO v riadení kontinuity
Autor(ka) práce: Salai, Viktor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Martanová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa venuje problematike riadenia kontinuity so zameraním na určovanie parametrov RTO a RPO. Práca je rozdelená do dvoch hlavných častí. Prvá, teoretická, časť stručne popisuje problematiku riadenia kontinuity v spojení s riadením kontinuity IT služieb. Následne sú popísané rôzne technológie, ktoré sa v súčasnosti využívajú na zabezpečenie kontinuity IT a obnovu systémov. V závere sa teoretická časť už bližšie venuje procesu analýzy dopadov. Práca tak ponúka ucelený pohľad na hlavné princípy a prínosy, ktoré tieto koncepty pre podnik majú a ako je vhodné ich navzájom integrovať. Ďalej obsahuje stručný prehľad rôznych technológií s vymedzením, čo obnova v prípade havárie zahŕňa a prepojenie na parametre RTO a RPO. Tiež stručne vymedzuje základný postup pri určovaní parametrov RTO a RPO a následné kroky návrhu riešenia obnovy. Zároveň analyzuje aj rôzne aspekty, ktoré je potrebné pri stanovovaní parametrov kontinuity zohľadniť. V druhej hlavnej časti práca prakticky, na základe vymedzeného postupu, analyzuje dáta získané počas dotazníkového šetrenia vo vybranom podniku, s cieľom určiť parametre kontinuity pre používané aplikácie a následne navrhnúť vhodné spôsoby riešenia ich zálohy a obnovy. Výsledkom práce je teda analýza a praktický popis aplikácie postupov stanovovania parametrov kontinuity pre informačné systémy a následného vytvorenia potrebných opatrení.
Klíčová slova: obnova po havárii; RPO; RTO; analýza dopadov; riadenie kontinuity IT služieb; riadenie kontinuity podnikania
Název práce: Problematika RTO a RPO v řízení kontinuity
Autor(ka) práce: Salai, Viktor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Martanová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se věnuje problematice řízení kontinuity se zaměřením na určování parametrů RTO a RPO. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První, teoretická část stručně popisuje problematiku řízení kontinuity ve spojení s řízením kontinuity IT služeb. Následně jsou popsány různé technologie, které se v současnosti využívají k zajištění kontinuity IT a na obnovu systémů. V závěru se teoretická část již blíže věnuje procesu analýzy dopadů. Práce tak nabízí ucelený pohled na hlavní principy a přínosy, které tyto koncepty pro podnik mají a jak je vhodné je navzájem integrovat. Dále obsahuje stručný přehled různých technologií s vymezením, co obnova v případě havárie zahrnuje a propojení na parametry RTO a RPO. Také stručně vymezuje základní postup při určování parametrů RTO a RPO a následné kroky návrhu řešení obnovy. Zároveň analyzuje různé aspekty, které je třeba při stanovování parametrů kontinuity zohlednit. V druhé hlavní části práce prakticky na základě vymezeného postupu, analyzuje data získaná během dotazníkového šetření ve vybraném podniku, s cílem určit parametry kontinuity pro používané aplikace a následně navrhnout vhodné způsoby řešení jejich zálohy a obnovy. Výsledkem práce je tedy analýza a praktický popis aplikace postupů stanovování parametrů kontinuity pro informační systémy a následného vytvoření nezbytných opatření.
Klíčová slova: obnova po havárií; RPO; RTO; analýza dopadů; řízení kontinuity IT služeb; řízení kontinuity podnikání
Název práce: The issue of RTO and RPO in business continuity management
Autor(ka) práce: Salai, Viktor
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Martanová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is concerned about Business Continuity Management with the focus on determination of the RTO and RPO parameters. The work is divided into two main parts. The first section briefly describes theoretical issues of Business Continuity Management in conjunction with IT Service Continuity Management. Then there are described various technologies that are currently used to ensure continuity and recovery of IT systems. In conclusion of the theoretical part, the work focuses on the process of Business Impact Analysis. This thesis thus offers a comprehensive view of main principles and benefits that these concepts have for company and how they should be integrated with each other. It provides an overview of various technologies, their link to RTO and RPO parameters and also the definition of steps of disaster recovery procedure. The work also briefly defines the basic procedure for determination of the RTO and RPO parameters, subsequent steps needed to design recovery solutions and analyzes various aspects which need to be considered when defining the parameters of continuity. The second practical part is based on the previous theoretically defined procedure and its aim is to analyze the data acquired during the questionnaire investigation in chosen company to determine the parameters of continuity for the applications in use and then suggest appropriate ways of addressing their backup and recovery. The result of this thesis is therefore a description of the analysis and practical application of methods for setting the parameters for continuity of information systems and the subsequent establishment of necessary measures.
Klíčová slova: Disaster Recovery; RPO; RTO; Business Impact Analysis; IT Service Continuity Management; Business Continuity Management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 1. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 24. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30368/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: